Oldal kiválasztása

A különleges hang

Szerző: | 2012-03-27.

Sass Sylvia, a hazai operaművészet egyik leghíresebb alakja ad több népszerű operarészletből álló dalestet e hét pénteken az Anna Grand Hotel dísztermében. A Liszt Ferenc-díjas, világhírű énekesnő többek közt Mendelssohn, Hahn, Händel, Bizet és Kodály műveiből szólaltat meg áriákat.

 

 

– Nekem az a feladatom, hogy Bartókot, Kodályt, Lisztet a világon mindenütt énekeljek, tanítsak, hogy a magyar zenét megismerjék, szeressék, érezzék – nekem ez küldetés, kötelesség. Végiggondoltam, hogy mire lehetek büszke. Arra, hogy van kezem, lábam? Hogy tudok énekelni, mert a Jóisten adott egy hangot? Ez nem az érdemem. De hogy mit csinálok azzal, amit ajándékba, csak úgy, megkaptam, az az én dolgom. Ha a szorgalmammal és a becsületemmel ebből csinálok valamit, arra büszke lehetek. Egy papnőnek érzem magam, aki szolgál – aki közvetítő közeg a zenén keresztül, hogy valami együtt rezdüljön bennünk – vallja Sass Sylvia.

Az Anna Grand Hotelben március 30-án fellépő művésznő koncertjének részletei itt olvashatók.

Sass Sylvia 1951. július 12-én született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. 1971-79 között a Magyar Állami Operaház magánénekese, ahol számos főszerepet alakított: Traviata, Tosca, Giselda, Norma, Donna Anna, Mimi, Desdemona. 1972-ben a Magyar Televízió Kodály énekversenyének első helyezettje, 1973-ban a szófiai operaverseny nagydíjasa, 1974-ben a moszkvai Csajkovszkij énekverseny második helyezettje.

Különleges szoprán hangjának és drámai képességeinek köszönhetően sokan a második Maria Callasnak tekintették.

1975-től fellép a világ számos operaszínpadán, London Covent Garden, Aix-en-Provence-i Fesztivál, Miláno La Scala, New York MET, Párizs Operaház. Az 1980-as években egészségügyi problémák miatt kénytelen volt visszavonulni az operaházak színpadáról. Franciaországban telepedett le, ahol festészettel kezdett el foglalkozni. Gyakran tart mesterkurzusokat, koncerteken és gálaelőadásokon továbbra is fellép.
Festőművészként több mint ötven kiállítása volt, íróként pedig tavaly jelent meg harmadik kötete Az angyalok bűvöletében címmel.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004