Oldal kiválasztása

Költők versenye

Szerző: | 2012-03-28.

A város idén is meghirdeti emblematikus rendezvényét a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenyt. A jubileumi, immár huszadik alkalommal megrendezendő program a hagyományok megtartása mellett újdonságokat is tartalmaz majd. A versenyre május végéig adhatják le verseiket a költők.

 

– A füredi költőverseny az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát. Itt a kezdetektől fogva a csángó verselőkön keresztül, az Amerikában élő magyar költőkön át, az emigrációban élőkig mindenki részt vehetett. Ez nagy érdem. Sok száz vers született meg a költőversenynek köszönhetően, a program története átfogja a kortárs magyar költészet javát – fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális szakállamtitkára, aki hozzátette: a Janus Pannoniusról elnevezett, idén alapított nemzetközi költészeti díj elismert alkotóit is meghívják majd a füredi költőverseny gálaestjére.

Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, az idei költőverseny fővédnöke hangsúlyozta: a füredi költőverseny külföldön is hagyományt teremtett, hiszen amióta az UNESCO meghívására a rendezvény bemutatkozott Párizsban egyre több nemzet csatlakozott ehhez a szép programhoz. – Fontos célunk a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, a Quasimodo Költőverseny kitűnő példája ennek – vélekedett Bogyay Katalin.

– A költőverseny a város egyik meghatározó, emblematikus rendezvénye. Igyekszünk megfelelni az elvárásoknak és a program hagyományait megtartva ismét újdonságokkal kiegészíteni a rendezvényt – hangsúlyozta dr. Bóka István polgármester.

Videó a sajtótájékoztatóról, nyilatkozatokkal itt.

Az ezúttal is több napon át zajló költőverseny gálaesttel egybekötött díjkiosztóját szeptember 8-án tartják majd. A rendezvény részeként kiállításokat, gasztronómiai bemutatókat, olasz opera estet rendeznek. Az UNESCO közreműködésével nemzetközi fordítói konferenciát tartanak és az alkalomra megjelenik a városi folyóirat, a Tempevölgy új száma is – hangzott el a Vaszary-villában tartott sajtótájékoztatón.

Cserép László a Quasimodo Alapítvány titkára elmondta május 31-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. A pályázaton első díjas költemény szerzője Emlékdíjat kap, valamint ösztöndíjban részesül. A hagyományoknak megfelelően a költőverseny alkalmából immár kilencedik alkalommal a Bertha Bulcsú Emlékdíjat is kiosztják majd.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004