Oldal kiválasztása

Elindult a szezon

Szerző: | 2012-04-07.

Nagyszombaton, borús, esős időben ismét útjára indult a mólótól a 120 éves Kelén, ezzel megkezdődött a 166. balatoni hajózási szezon. A Balaton gyönyörű, de csak úgy lehet sikeres a térség, ha a parti települések a közös célok érdekében összefognak – hangzott el a mólón tartott hagyományos ünnepségen.

 

– Tragikus és felemelő történések tartoznak ehhez a helyhez, innen indult el a modern kori hajózás története, innen merítjük hagyományainkat. Ez a hajósok ünnepe, köszönet nekik, mert nélkülük nincs balatoni szezon. Reménykedve, óvatos bizakodással várjuk az idei szezont, optimisták vagyunk annak ellenére, hogy tudjuk: a különböző szolgáltatóknak nehéz gazdasági körülmények között kell helytállniuk – mondta a Hajókikötőben tartott megnyitó beszédében dr. Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta, a Balaton három legjelentősebb településének polgármesterei együtt nyitják meg a szezont, ami az összefogást jelképezi.

Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere kiemelte: a Balatonnak szüksége van egy jó hajózási cégre, jó programokra és minőségi ellátást nyújtó szolgáltatókra, és szüksége van a parti települések összefogására. – A Balaton egységes egész, csak együtt érünk valamit. Az első hajó érkezése ígéret csupán, hogy a jég beálltáig járjuk a tavat, mindezt azonban nekünk, közösen kell tartalommal megtöltenünk – vélekedett a polgármester.

– Sokszor a turisták figyelmeztetnek bennünket arra, micsoda gyönyörű, idilli helyen élünk. Ezt nem szabad elfelejtenünk, ebben segítenek nekünk a hajósok, akik felejthetetlen élményt adnak az idelátogató vendégeknek – vélekedett Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, aki bejelentette: a szezonra elkészül Keszthely mintegy 2 milliárd forintos beruházása.

Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: a hajózási társaság 22 kikötőjében 23 személyhajó, továbbá 4 komp közlekedik. Az idei szezonban is több kikötőből, köztük Füredről is indulnak majd sétahajók, programmal, étkezéssel meghirdetett hajókirándulások várják a vendégeket.

Április 7-től, egyelőre csak a hétvégéken, de elindulnak a menetrend szerinti hajójáratok és sétahajók, Füreden a Csongor nosztalgiahajóval pedig már a hónap eleje óta lehet kirándulni. A menetrend szerinti hajójáratokon a Balaton Régió állandó lakosai 25 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a teljes hajózási szezonban.

Április 28-tól naponta járnak majd a hajók a Siófok – Balatonfüred – Tihany, valamint a Fonyód – Badacsony útvonalakon.

A tavaszi menetrend szerint közlekedik a komp is, változatlanul óra harminckor indulnak Tihanyból, az utolsó 19.30-kor kel át a Balatonon. A jegyárak a tavalyihoz képest 5%-al emelkedtek, a teljes árú jegy 540 Ft, autóval 1550 Ft-ba kerül.

Az ünnepségen a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét, a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort. Az ünnepséget követően, dacolva az esővel, a Kelén ingyenes sétaútra indult.

A parti eseményekhez csatlakozva húsvéti ünnepi nyitva tartás lesz a város három kulturális intézményében. A Városi Múzeum, a Jókai Emlékház és a Vaszary Villa kiállításai április 5-től (csütörtök) Húsvét hétfőig minden nap 10-18 óra között látogathatók.

Korábbi hír:

Már elindult a viharjelző szolgáltatás is a Balatonon, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az új rendszer pontosabb lesz a korábbinál.

A tó időnként nagyon szeszélyes, gyorsan változó időjárása miatt idén egy új viharjelző rendszert állítottak szolgálatba, amely három medencére bontja a Balatont, így az egyes térségekre vonatkozóan a korábbiaknál pontosabb és lokálisabb előrejelzést tudnak adni. Az új riasztási rendben a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencét különböztetik meg egymástól. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy csak azokon a területeken legyen érvényes a riasztásokkal járó korlátozás, ahol feltétlenül szükséges valamint összességében kevesebb legyen a riasztások fenntartásának ideje – áll az OMSZ közleményében.

A jelzések továbbra is két fokozatúak: I. fokú viharjelzés – azaz percenként 45 sárga fényfelvillanás – esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el. A II. fokú viharjelzés – azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004