A Balaton a sláger

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a megkérdezett háztartások mintegy 35 százalékában terveznek utazást az idei főszezonban. A belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton. Tavalyhoz képest várhatóan idén nő a belföldi utazások hossza, és népszerűek a hosszú hétvégék is.

 

A felmérésben a nemzeti turisztikai marketing szervezet a magyar lakosság május-szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit, és ezen belül a főutazásokra vonatkozó elképzeléseit, valamint az idei hosszú hétvégékkel kapcsolatos utazási terveket is vizsgálta.

A közlemény szerint a megkérdezett háztartások mintegy 7 százaléka még nem döntött arról, hogy tesz-e a főszezonban utazást. Az utazást tervezők, és az úti célt már kiválasztók 72 százaléka tervez belföldi utazást, ezen belül kizárólag csak belföldön a válaszadók 62 százaléka utazik majd.

A belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton. A nyári belföldi utazások több mint felét júliusra és augusztusra tervezik. A közlemény szerint 2011-hez képest nagyobb arányban terveznek hosszabb, 4–7 éjszakás belföldi utazásokat. Ezek átlagos hossza a felmérések szerint 5,37 éjszaka lesz. Az MT Zrt. szerint a 2012-es főszezonban a belföldi utazást tervező háztartások átlagosan mintegy 102 ezer forintot szánnak utazásra, döntő többségüknek az üdülés, pihenés a célja, amit csupán 5-5 százalékkal a wellness, illetve a rokonlátogatás követ.

A külföldi utazások legnépszerűbb úti célja Horvátország és Románia.

Az idei évben előforduló 9 négynapos hosszú hétvégét a megkérdezettek közel 14 százaléka használja ki utazásra.

Forrás: MTI

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.