Oldal kiválasztása

Költeni kell a Balatonra

Szerző: | 2012-05-19.

Akár kritikussá is válthat a Balaton vízhelyzete, ha az ország továbbra sem költ a tóval kapcsolatos kutatásokra, holott fel kellene készülni arra, hogy pár évtized múlva a növekvő szárazság hatására a tó turisztikai vonzerejét is elveszítheti. Jelentősen csökken a vízgyűjtőkből származó utánpótlás is.

 

Az ezredforduló óta 2010 kivételével minden évben átlag alatti csapadékmennyiség hullott a Balatonra, valamint hatszor fordult elő, hogy több vizet vesztett a tó, mint amennyi belekerült. Ilyesmire az 1921 óta tartó mérések óta egyszer sem volt példa.

Aggodalomra ad okot, hogy a hetvenes évek óta jelentősen csökkent a vízgyűjtőkből a tóba folyó víz mennyisége, ráadásul a következő évtizedekben az éves középhőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal emelkedhet – magyarázta Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet tudományos főmunkatársa a Balatonnal kapcsolatos, sürgető lépésekkel foglalkozó szakmai napon. A jelenlegi helyzetről szólva hozzátette: pénteken 81 centiméteres volt a Balaton vízállása, ami a borúlátóbb előrejelzések szerint a szezon végére 60 centiméter alattivá, vagyis szélsőségesen alacsonnyá válhat. Ennél volt már sokkal rosszabb is a helyzet, hiszen a 2003-ban mért legalacsonyabb vízállás 23 centimétert mutatott.

A közép-európai tavak fenntartható használatának elősegítését célzó EULAKES projekt előrejelzései szerint pár évtized múlva számottevően szárazabbá válthat a tó körüli éghajlat, azonban 2015-2020-ig még nem várható jelentős változás, így van idő felkészülni, és megfelelő vízgazdálkodási stratégiát kidolgozni.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004