Oldal kiválasztása

Velencében a füredi sárkányok

Szerző: | 2012-05-31.

Pünkösd vasárnapján a balatonfüredi Sárkányhajó csapat tizenkét tagja, kiegészülve a budapesti Napsárkányok csapatának nyolc tagjával, sikerrel vett részt az olaszországi Velencében 38. alkalommal megrendezett, immáron nemzetközi, amatőr evezős megmérettetésen, a Vogalongán.

 

A Vogalonga 1974-ben civil kezdeményezésként született azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Velence város megmentésére. A Vogalongán csak emberi erővel hajtott hajók indulhatnak, ezzel is demonstrálva, népszerűsítve a tradicionális hajózási módokat, hiszen a motoros hajók keltette hullámzás jelentősen károsítja a város épületeit.

Az idei megmérettetésen több tucat nemzet, közel 1800 hajóval, mintegy 7500 résztvevővel képviseltette magát.
Sárkányhajó (Dragon boat) kategóriában 73 egység állt rajthoz. A rajtot megelőző órákban színesebbnél színesebb hajóegységek lepték el az indító tribün előtti közel 2-3 négyzetkilométernyi vízfelületet, csatornákat. A rajtra várakozó hajósoknak Vivaldit, Mozartot sugároztak a hangszórók. A rajtot ágyúszó jelezte a Szent Márk tér közeléből pontban 9 órakor és ezzel kezdetét vette a közel 32 km-es verseny, amelynek egyik része a nyílt tengeren zajlott. Burano, majd Murano sziget megkerülésével egy kisebb táv után a város lagúnáin több ezres tömeg biztatása közepette folytatódott az evezés a Szent Márk tér közeli befutóig, ahol a beérkező hajóegységeket név szerint köszöntötték.

A teljes mezőnyből a füredi egység az első 40 befutó között végzett, míg kategóriájában az 5. helyet szerezte meg. Ideje 2 óra 41 perc.

A füredi legénység névsora: Hortobágyi József, Gáspár András, Kovács Sándor, Salbert Imre, Vinkler András, Vinkler Éva, Biczók Bea, Bartha Krisztina, Házi Zsuzsa, Obermayerné Teri, Bogdán János, és Nagy Ákos.
A kormányos Szakáll Loránd szolnoki sportember, aki egyben az utazás szakmai felelőse is volt. Külön elismerés Bogdán Jánosnak, aki 74 évesen teljesítette a távot!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004