Oldal kiválasztása

Üzlet és bizalom – Balatoni ingatlanpiac

Szerző: | 2012-06-05.

Tavasztól őszig pörög igazán az ingatlanpiac, amelynek Balatonfüred továbbra is az egyik legmarkánsabb szereplője. Igazi húzónév. Bár a városi ingatlanok még a balatoni térségen belül is kifejezetten drágának számítanak, egyre többen keresnek itt nyaralót illetve szeretnének letelepedni.

 

Miért érdemes ingatlanközvetítő irodához fordulni? Mire figyeljen az eladó és mire a vevő? Mi mennyibe kerül? Tanay Gabriellával, a füredi Aktív Ingatlaniroda ügyvezetőjével beszélgettünk.

– A balatoni térségben is visszaesett valamelyest az ingatlanok iránti kereslet, de az országos átlaghoz képest lényegesen jobb itt a helyzet, sőt, idén egyértelműen érzékelhető, hogy erősödik a kereslet. A Balatonnál továbbra is elsősorban az északi parti települések ingatlanjai iránt van érdeklődés, a Tihany-Alsóörs határolta terület a legkeresettebb és értékesebb, itt legalább 20 százalékkal magasabbak az ingatlanárak. Tihany a legdrágább, utána közvetlenül Balatonfüred következik. Füreden elsősorban az igényes, panorámás vagy víz közeli, az egyszintes, nem túl nagy alapterületű házakat keresik, jellemzően nyaralónak, bár egyre többen szeretnének letelepedni a városban. Nagy az érdeklődés a 15-25 milliós nyaralókra, ezt a keresletet sajnos nem is tudjuk teljes mértékben kielégíteni, mert jellemzően Balatonfüreden nagyobb – korábban szobakiadásra használt – házakat kínálnak eladásra. Keresik a 40-50 millió feletti szép házakat is, itt azonban már nagyon erős az elvárás a minőség és az adottságok terén. Telket is sokan vásárolnának szívesen, de jó helyen alig-alig akad már – válaszolta kérdésünkre Tanay Gabriella, aki tizenhét éve dolgozik a városban ingatlanközvetítőként, tevékenysége elsősorban Balatonfüred és húsz kilométeres vonzáskörzetére koncentrálódik illetve a közvetlen Balaton-parti ingatlanokra.

Érzékelhető az ingatlanpiacon, hogy Füreden az elmúlt években jelentős városfejlesztés történt?

– Balatonfüred neve nagyon jó hívószó. Az elmúlt években egyértelműen érzékelhető, hogy a látványos városfejlesztés élénkítette a füredi ingatlanpiacot, nagy az érdeklődés a városi ingatlanok iránt, annál is inkább, mert ezek rövid és hosszú távú befektetésre is alkalmasak, ami manapság elég fontos szempont. Van is kínálat bőven, ha valaki bejön az irodánkba, azonnal tudok neki mutatni kategóriánként 30-40 darab ingatlant.

– Bejönnek az irodába? Már minden az interneten zajlik, nem?

– Az ingatlankeresés egyértelműen az interneten keresztül történik, a világhálón megtalálható hirdetések mögött azonban jellemzően ingatlanközvetítő irodák állnak. Egyre inkább elfogadott itthon is, hogy az eladni akarók ingatlanirodát vagy irodákat bíznak meg a házuk értékesítésével. Érdekes, Európában ez épp fordítva van, mint nálunk, ott a vevők kötnek megbízási szerződést az irodákkal, amiben van is ráció, hiszen a vevővel sok esetben sokkal többet foglalkozunk. Ha gyorsan eladom az ingatlant, akkor előfordul, hogy a megbízó úgy érzi, nem tettem az üzletért semmit, ha viszont húzódik az eladás, akkor azt gondolja, nem vagyok alkalmas a feladatra. Szóval nem könnyű. Mindenképpen bizalmi viszonyt kell kialakítani a vevővel, eladóval egyaránt, másként nem megy. Szimpátia nélkül ez nem működik.

– Miért érdemes ingatlanirodához fordulnia annak, aki eladni akar?

– Egy ingatlanközvetítő, ha minőségi szolgáltatást nyújt, akkor mindenképpen nagy segítsége lehet az eladónak, de gyorsan hozzáteszem a vevőnek is. Az ügylet így sokkal biztonságosabb és hatékonyabb. Hiteles információkat adunk a vevőnek, a tulajdonosoknál sok esetben rugalmasabban tudjuk kínálni az ingatlant, és pártatlanként segítjük a megállapodást. Mi egy ügyletet a birtokbaadásig elkísérünk, tehát ha megállapodnak az ügyfelek, előkészítjük az adásvételt az ügyvédnél, részt veszünk a szerződéskötésen, segítünk a birtokbavételben, a közüzemi szolgáltatások átírásában, a lakcímváltozás bejelentésében. Mindez sok félreértéstől, esetleges bosszúságtól menti meg az ügyfeleket.

– A vevők nem tárgyalnak szívesebben egyenesen a tulajdonossal, mintsem a közvetítő irodával?

– Pár évvel ezelőtt még így volt ez talán, ma már ez megfordult. Gyors, biztonságos, hatékony legyen a keresés és az eladás egyaránt – ezek a legfontosabb szempontok, márpedig egy jól működő ingatlanközvetítő iroda mindezt nyújtani tudja. Én akkor végeztem jól a munkámat, ha mindkét fél jó érzéssel gondol az adás-vételre. Korrekt tájékoztatást kell adnom a vevőnek és persze képviselnem kell az eladó érdekeit is. Hitelesnek kell lennem ahhoz, hogy megbízást kapjak, és ahhoz is, hogy a vevő megbízzon bennem. Ezért mi csak előszemlézés után fogadunk el egy-egy megbízást. Megnézzük az eladni kívánt ingatlan tulajdoni lapját, tájékozódunk a ház állapotáról, az esetleges rejtett hibákról. Másik oldalról viszont biztonsági okokból mindenkit, aki megnézi az ingatlant, nyilvántartásba veszünk, felvesszük az alapadatait. Ez főleg a nagyobb értékű házak értékesítése során fontos szempont. Szóval komplett szolgáltatást nyújtunk.

– Mennyi jutalékot kell fizetni a közvetítésért?

– A kialkudott vételár három százalékát kérjük a megbízónktól. Ha valaki exkluzív szerződést köt velünk, azaz kizárólagosan a mi irodánk foglalkozik az ingatlan értékesítésével, akkor kedvezményesen 2,5 százalékot kérünk csak. Ez meghatározott időre szól. Szerintem egyébként ez a jövő, mert így az iroda sokkal határozottabban tudja kínálni az ingatlant, ráadásul lényegesen bizalomgerjesztőbb annál, mint mikor ugyanazt a házat 6-8 helyen is hirdetik. Az óhatatlanul azt sugallja, hogy valami gond van az ingatlannal, ezért árulják sokan.

– Ad tanácsot az ár kialakításában?

– Minden esetben segítünk az eladási ár meghatározásában. Ez egy kényes kérdés. A vevők ma már határozott elképzelésekkel rendelkeznek, naprakészek az árakban, nem lehet arra számítani, hogy majd jön egy nagylelkű kuncsaft. Ugyanakkor az alkunak nagy hagyománya van Magyarországon, ez hozzátartozik az ügylethez. Az eladási árat tehát úgy kell meghatározni, hogy egy 5-8 százalékot még lehessen belőle engedni, mert ez szinte elvárás. Ha valaki irreálisan magas árat kér az ingatlanáért, és nem tudom lebeszélni erről, akkor nem is vállalom el a megbízást, mert azt nem tudnám hitelesen képviselni. Fontos, hogy tetszetős és informatív képek készüljenek az értékesíteni szánt ingatlanról, hiszen nagyon lényeges, hogy a vevőnek mi az első benyomása a kínált házról, lakásról. Ebben is segítünk, mert tudom, mire kell odafigyelni, mit kell kihangsúlyozni.

– Visszatérő kérdés, hogy eladás előtt érdemes-e felújításba kezdeni vagy sem? A vevő hajlandó kifizetni az ingatlanra ráköltött pénzt?

– Tapasztalatom szerint a kisebb javításokat mindenképpen érdemes megcsinálni, de nagyobb felújításokra nem érdemes pénzt költeni, mert ez részben már ízlés kérdése, és ezért az eladásnál a befektetés nagyon nehezen érvényesíthető. Hiába van az egész fürdőszoba felújítva, újracsempézve, ha az a leendő vevőnek nem tetszik, akkor nem fog érte többet fizetni. Egyébként legtöbben a jó lehetőséget, a jó adottságú ingatlanokat keresik, hiszen átalakítani bármit lehet, de a rossz tájoláson, a településen belül nem túl kedvező elhelyezkedésen nem lehet változtatni.

– Mi alapján válasszunk ingatlanközvetítőt?

– Nagy a túlkínálat a piacon, sok az ingatlanközvetítő iroda, így csak azok érvényesülhetnek, amelyeknek jó híre van, amelyeknek ajánlják a szolgáltatásaikat. Mindenképpen érdemes tehát előre tájékozódni, megnézni a referenciákat, hogy mennyi ideje foglalkozik ezzel a cég, és mint már említettem nagyon fontos a szimpátia. Nekünk sok a visszatérő ügyfelünk, van, aki a hatodik ingatlan ügyletét bonyolította rajtunk keresztül, eladott és vásárolt is, erre büszke vagyok, ennél nagyobb elismerés nem kell.

(X)

Aktív Ingatlaniroda, Balatonfüred, Csokonai u.1
www.aktivingatlan.com

e-mail: info@aktivingatlan.com

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004