Oldal kiválasztása

Most kell fürdeni a Balatonban!

Szerző: | 2012-07-02.

A nyár végére 50 centiméterre csökkenhet a Balaton átlagos vízszintje – hangzott el a tihanyi limnológiai intézetben tartott tudományos konferencián. A tó mostani átlagos vízszintje 74 centiméter, ami alatta van az ilyenkor szokásos minimális szabályozási sávnak és csak most kezdődik a kipárolgás.

 

Mindez nem tragikus, de nyár eleje van, a kipárolgás pedig még csak most kezdődik. Ez átlagosan éves szinten 90 centiméterrel – ezen belül a nyári időszakban 40-60 centiméterrel – csökkentheti a tó vízszintjét – mondta Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője a Balaton vízháztartásáról szóló előadásában.

Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. tudományos főmunkatársa arról beszélt: az EULEAKS globális éghajlati modellnek a Balaton térségére adaptált éghajlati forgatókönyvből az derül ki, hogy a következő 10-20 évben éves szinten enyhe csapadéknövekedés várható, ezért a tó vízkészlete és vízszintje kis mértékben nő.

Ezt követően viszont 2030-2060 között az 1970-2000-es bázisidőszakhoz képest jelentős csökkenés következik. A 2050 utáni időszakban pedig a Balaton az előrejelzések szerint lefolyástalanná válik, a tó vízkészlete és felülete csökken. Így a tó jelenlegi szintű üdülőjellege nem tartható fenn a század második harmadától.

Ezért Varga György véleménye szerint a jelenlegi tószabályozási módszereken változtatni kell, a szabályozásnak és az alkalmazkodásnak a kombinációját kell alkalmazni. A szakember előrejelzése szerint a mostani nyári idényben jelentős vízszintcsökkenés várható, s augusztus-szeptemberre 50-55 centiméterre csökken a Balaton vízszintje, ami azért magasabb a 2003. október végén mért 23 centiméternél – tette hozzá.

Kóbor István, a vízügyi igazgatóság laborvezetője a Balaton vízminőségéről azt mondta: ez emberi kategória, amely a vízhasználattól függ. Más lehet például, ha hajózásról, és más, ha üdülésről van szó. A tó jelenlegi vízminőségi problémái kizárólag emberi tevékenységre vezethetők vissza – jelentette ki a laborvezető.

Forrás: MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004