Sikeres aukció a Vaszary Villában

Több százan vettek részt a Pintér Aukciósház immár második alkalommal megrendezett, Balaton, nyár, szerelem című nyári árverésén a Vaszary Villában. A kínált műtárgyak közel harmada elkelt. Az aukció után jótékonysági est keretében gyűjtöttek a csángó gyermekek balatoni nyaraltatására.

 

– Nagyon jól sikerült az aukció, a tavalyihoz képest húsz százalékkal több volt a leütött tételek száma. A kínált műtárgyak 38 százaléka kelt el, ami jóval magasabb arány a szokásosnál. A legdrágább tétel Egry József 1938-ban festett Badacsonyt ábrázoló képe volt, ez több licit után 6 millió forinttért kelt el. Jövőre is biztos megrendezzük az árverést itt a Vaszary Villában, bízom benne, hogy az esemény a város egyik legfontosabb nyári rendezvénye lesz – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Pintér Péter, az aukciósház vezetője.

A zsúfolásig telt Széchenyi teremben tartott árverést dr. Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmunkatársa vezette. Az aukción 330 műtárgy, köztük festmények, szobrok, ezüst tárgyak, ékszerek, Zsolnay porcelánok szerepeltek. Volt például festmény Mednyánszky Lászlótól, Csók Istvántól, Tóth Menyhérttől, de Bernáth Aurél egyik jelentős képe is szerepelt az árverésen. Magánszemélyek, magángyűjtők és szinte valamennyi nagy aukciósház küldött be műtárgyakat. A kínált műtárgyak kikiáltási ára összesen mintegy 100 millió forint volt. A legdrágábbak 5-7 millióról indultak, de voltak pár ezer forintos tételek is. Katalógus itt.

Közvetlenül az árverés után jótékonysági koktélpartit rendeztek, az est bevételéből csángó gyerekek balatoni üdültetését finanszírozzák. Fellépett a Dresch Quartet.

– Szívügyemnek tekintem az adakozást. A jótékonysági estet a várossal együtt mi magunk finanszíroztuk, lehetőséget szerettünk volna teremteni arra, hogy másokon segítsünk. Balatonfüred és Kecskemét városa is hozzájárult a jótékonysági kezdeményezésünkhöz, így a parti bevételével kiegészítve, húsz csángó gyermek tud még majd idén egy héten át üdülni a Balatonnál. Jövőre szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni a jótékonysági akciónkra, Kecskemét városának vezetése már most jelezte, hogy 2013-ban jelentős összeggel támogatja majd a gyerekek üdültetését – fogalmazott Pintér Péter.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.