Oldal kiválasztása

Jubilál a Quasimodo költőverseny

Szerző: | 2012-09-02.

Több mint kétszáz pályázó, mintegy négyszáz művel nevezett az idei Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. A huszadik évfordulóját ünneplő eseményre a magyar alkotók mellett ezúttal is jelentkeztek külföldiek: Romániából, Ukrajnából és a délvidékről is érkeztek művek.

 

– Az évforduló alkalmából meghívtuk az eddigi összes Quasimodo Emlékdíjas költőt, hogy olvassák fel nyertes költeményüket. Sajnos többen, mint például Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Székely Magda már nincsenek közöttünk, de itt lesz például a Londonban élő Gömöri György, aki 1993-ban az első díjazottja volt a rendezvénynek. Szintén a jubileumhoz kötődve Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO nagykövete fát ültet a Tagore sétány melletti olasz ligetben – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.

Az alkalomra megjelenik a Tempevölgy folyóirat legújabb száma, amely a költőverseny elmúlt húsz évét mutatja be, sőt az emlékdíjas versek rendhagyó módon a Vaszary Villa parkjában is olvashatók lesznek majd a költőverseny ideje alatt felállított speciális plakátokon.

– Idén is törekszünk a műfaji sokszínűségre. A költőversenyhez kapcsolódóan Kő Pál szobrászművésznek nyílik kiállítása és természetesen a szokásos irodalmi est sem marad el. Ezúttal a költőverseny kitalálójának, Franco Cajaninak az új könyvét illetve Alessandro Quasimodo friss kötetét mutatjuk be. Utóbbi, az édesanyja életét dolgozza fel, bemutatva egyúttal a Nobel-díjas költővel leélt viharos házasságukat – fogalmazott Cserép László, aki hozzá tette, idén két különdíjat osztanak majd ki és a hagyományoknak megfelelően átadják a Bertha Bulcsu emlékdíjakat is.

A szeptember 7-8 között zajló költőverseny részletes programja itt olvasható.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Eddigi díjazottak listája és videók itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004