Oldal kiválasztása

Tatár Sándor kapta a Quasimodo-díjat

Szerző: | 2012-09-08.

Tatár Sándor vehette át az idei Salvatore Quasimodo Emlékdíjat a Nobel-díjas olasz lírikusról elnevezett költőverseny szombati díjkiosztó gálaestjén. Az Anyámnak című költemény, kétszáz szerző több, mint négyszáz műve közül bizonyult a legjobbnak. Gyukics Gábor és Neogrády Antal különdíjat kapott.

 

Az 50 éves, költő, kritikus, műfordító több, mint kétszáz pályázó közül kapta meg végül a fődíjat s a vele járó ösztöndíjat.
Tatár Sándor 1962-ben született Budapesten. Megjelent kötetei: Végtelenül egyszerű lenne minden (versek), A szénszünetre eljött a nyár (versek). Legfontosabb díjak: a Holmi versfordító-pályázat különdíja (1995), a Soros Alapítvány egyéves alkotói ösztöndíja (1999), A Dunánál című verspályázat díjnyertese (2000), az NKA egyéves alkotói ösztöndíja 2002.

A 20. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen ezúttal két különdíjat osztottak ki, amelyeket Gyukics Gábor és Neogrády Antal vehetett át. A díjazott versek alább olvashatók.

Az Anna Grand Hotelben rendezett gálán a szokásoknak megfelelően átadták a Bertha Bulcsu-díjat is, az irodalmi riport meghívásos pályázat emlékdíjasai: Baán Tibor, Deme Tamás, Kontra Ferenc, Ági Lehoczky, és Szikora József.

– Az évforduló alkalmából idén meghívtuk az eddigi összes Quasimodo Emlékdíjas költőt, hogy olvassák fel nyertes költeményüket. Sajnos többen, mint például Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Székely Magda már nincsenek közöttünk, de itt volt például a Londonban élő Gömöri György, aki 1993-ban az első díjazottja volt a rendezvénynek. Sőt az emlékdíjas versek rendhagyó módon a Vaszary Villa parkjában is olvashatók voltak a költőverseny ideje alatt felállított speciális plakátokon – nyilatkozta még a díjkiosztó előtt a balatonfured.hu-nak Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.

A hagyományokhoz hűen a költőversenyt ezúttal is különböző kulturális programok kísérték, megnyílt Kő Pál szobrászművész kiállítása, bemutatták a költőverseny kitalálójának, Franco Cajaninak illetve a Nobel-díjas költő fiának, Alessandro Quasimodonak friss kötetét. Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO nagykövete pedig fát ültetett a Tagore sétány melletti olasz ligetben.

– Egy nagy család, az UNESCO nevében ültetem ezt a fát. A sokféle kulturális hatás elegye teszi különlegessé ezt a sétányt és ezt a várost. A Quasimodo költőverseny is jó példa rá, hogyan lehet eltérő kultúrájú nemzeteknek együtt gondolkodni – fogalmazott Bogyay Katalin, aki hozzátette: nagy megtiszteltetés számára az emlékfa ültetése, hiszen gyermekkora óta erősen kötődik a balatoni tájhoz és Balatonfüredhez.

A költőversenyhez kapcsolódóan megjelent a város kulturális folyóiratának a Tempevölgynek az új száma is, amelyben a három díjnyertes vers is olvasható. A költemények, novellák, tanulmányok mellett kettő a füredieket is érintő fontos írás olvasható a lapban. A nyitó anyag Örkény Istvánra emlékezik századik születésnapja alkalmából. Az egypercesek klasszikusa a Lipták ház gyakori vendége volt, és persze Déry Tiborék vendége is a Tamáshegyen. A másik írás Hubay Miklósra emlékezik, a nagyszerű drámaíróra, az európai műveltségű esszéistára, Füred gyakori vendégére, aki hosszú élete utolsó éveiben a szívkórházban gyógyíttatta magát.

A folyóirat külön kiadásában megjelent a 20 év -20 vers című kötet is, amely a Salvatore Quasimodo költőverseny eddigi nagydíjas költeményeit tartalmazza. A kiadvány alább csatolva.

A díjkiosztó előtt Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő, a Tagore sétányon álló emlékfájánál tartottak megemlékezést, ahol Szőcs Géza, a Magyar PEN Klub elnöke, költő mondott ünnepi beszédet.
A gálán köszöntőt mondott L. Simon László az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális szakállamtitkára, az eseményen jelen volt Fanco Cajani irodalomtörténész, Bogyay Katalin és Maria Assunta Accili nagykövet is.

A hagyományoknak megfelelően a díjnyertes verseket Alessandro Quasimodo és Lukács Sándor színművészek adták elő. Közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Eddigi díjazottak listája és videók itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004