Megújul a buszállomás

Hamarosan elkezdődhet a busz-, illetve a vasútállomás régóta húzódó modernizálása, ezzel együtt a lehangoló állapotú Castricum tér átépítése. A városi uszoda létesítése is napirenden van, amennyiben elfogadják a város kétütemű építési kérelmét, még az idén elkezdődhet ez a beruházás is.

 

A város kapujának is nevezett elhanyagolt állapotú busz-, és vasútállomás felújítása már évek óta napirenden volt, most végre hosszú egyeztetések után az önkormányzat megállapodott a MÁV-val és a Balaton Volánnal, így az Európai Unió támogatása mellett közösen finanszírozzák a fejlesztést. Októberben lezajlik a közbeszerzési eljárás, a tervek szerint november elején elkezdődnek a munkálatok, jövő őszre pedig elkészül a teljes felújítás – hangzott el a legutóbbi testületi ülésen.

A tervek szerint teljesen átalakítják az állomás szerkezetét valamint modernizálják a működését, a szolgáltatások is bővülnek, két új vendéglátó egység épül. Új fedett peron készül, a jelenlegi autóbusz indulóállások a vasútállomástól nyugatra kapnak helyet, a buszparkolókkal együtt. Közös helyiségben lehet majd megváltani a vonat-, illetve a buszjegyeket, egységes, a korábbinál átláthatóbb utas tájékoztató rendszert alakítanak ki, megújulnak a forgalmi irodák, a kiszolgáló helyiségek. Az épületek homlokzatát is átalakítják, a város arculatához illeszkedő központot létesítenek itt.
A Castricum tér is átalakul, sétányt építenek, újra burkolják a tereket és járdákat, új P+R parkoló létesül, a jelenleg lehangoló állapotú vendéglátóhelyeket pedig lebontják és korszerű épületek kerülnek helyükre.
A beruházás mintegy 560 millió forintba kerül, amelynek jelentős részét, 395 milliót uniós pályázati forrás fedez.

Hamarosan eldől a másik jelentős városfejlesztési program, a városi uszoda építése is.

– Az eredetileg tervezett 500 milliós beruházásnál lényegesen többe kerülne az uszoda megépítése, mintegy 800-900 millió forintba. Sikeres pályázat esetén a beruházás hetven százalékát az állam fedezné a társasági adóból, a maradék harminc százalékot viszont az önkormányzatnak kell állnia. Ezért kértük, hogy két ütemben valósíthassuk meg a fejlesztést. Ha erre engedélyt kapunk, aminek pár héten belül ki kell derülnie, akkor elkezdjük a beruházást – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére dr. Bóka István polgármester.

Mint arról már korábban írtunk, a tervek szerint a Balaton Szabadidő Központ melletti, a sportcsarnok és a patak közötti, egyhektáros önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon építenék fel az uszodát. A többfunkciós épületben kiszolgáló helyiségek, öltözők, irodák, és tanuszoda lenne illetve egy 25 méteres úszómedence.

Az önkormányzat hamarosan dönt arról, hogy beadja-e pályázatát a Tagore sétányra tervezett látogatóközpont létesítésére illetve támogatja-e a jelenlegi bringaparkban kialakítandó kalandpark megépítését.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.