Oldal kiválasztása

Közösen a parlagfű ellen

Szerző: | 2012-09-18.

A parlagfüves területek felderítése és csökkentése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium létrehozott egy parlagfű bejelentő rendszert (PBR), amelyet bárki használhat. A rendszer különlegessége, hogy a bejelentések közvetlenül az illetékes hatóságokhoz jutnak el. Részletek.

 

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, a helyi lakosság, a helyi társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

2012. szeptember 17-től indul a rendszer üzemszerű próbája, ekkortól lesz lehetősége a program használóinak a regisztrációra és bejelentések megtételére. Természetesen az éles működés során jelentkező problémák kijavítása, és a rendszer fejlesztése folyamatosan zajlik.

A rendszer a http://www.govcenter.hu/pbr címen közvetlenül elérhető. Továbbá a Vidékfejlesztési Minisztérium, a NÉBIH és a FÖMI honlapján a jövőben létrehoznak egy olyan linket, amely a bejelentő felületre irányítja az érdeklődőket.

A felületen történt regisztrációt követően a bejelentő otthoni interneteléréssel megteheti bejelentését. A mobiltelefonról tett bejelentések fogadása és kezelése jelenleg teszt üzemmódban működik, de hamarosan ez a funkció is üzemel majd.

A rendszer július 1. előtt, és október 15. után inaktív állapotban lesz, mivel a parlagfű helyszíni ellenőrzését a hatályos jogszabályok szerint az illetékes hatóságok július 1. és október 15. között végzik. A jogszabály július 1-hez köti a parlagfű irtási kötelezettség kezdetét, október 15. után pedig véget ér az egyéves növények, így a parlagfű számára is a vegetációs időszak.

Belterületen − amennyiben a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget − úgy az ellenőrzés lefolytatására és a közérdekű védekezés elrendelésére a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a jegyző jogosult.

Külterületen az ellenőrzés lefolytatására az illetékes Megyei Kormányhivatalok Körzeti Földhivatalai jogosultak, míg a közérdekű védekezés elrendelésére az illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai (továbbiakban: Megyei NTI). A növényvédelmi bírság kiszabását bel- és külterület esetében is a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság végzi.

A fentieknek megfelelően a belterületi bejelentéseket a PBR az illetékes önkormányzathoz, külterületi bejelentéseket a Parlagfű Információs Rendszeren keresztül az illetékes Megyei Kormányhivatalok Körzeti Földhivatalaihoz küldi.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása tárgyában tett lakossági bejelentést az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: panasztörvény) 141-143. §-ban foglaltak szerint kell kezelni. A panasztörvény alapján, a bejelentést annak beérkezésétől számított 30 napon belül el kell bírálni, és a vizsgálat befejezésekor a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről a bejelentőt tájékoztatni szükséges.

Forrás: Növény és Talajvédelmi Igazgatóság tájékoztatója

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004