Rodin tárlat lesz a Vaszaryban

Idén eddig közel harmincezer fizető látogató fordult meg a város három meghatározó múzeumában, a Vaszary Villában, a Jókai Emlékházban illetve a Városi Múzeumban. Ezúttal a legnépszerűbbnek a Vaszary Galéria kiállításai bizonyultak. A jövő évi tervekről kérdeztük a Füredkult igazgatóját.

 

– A márciusi nyitás óta a három múzeumban több mint 28 ezer fizetős látogató fordult meg. Sikere volt az idén bevezetett kombinált jegynek, amellyel mindegyik intézmény kiállításai három napig tekinthetők meg, de továbbra is a kedvezményes belépők a legnépszerűbbek. A csoportok száma csökkent, érezhető, hogy kevesebb pénz jut a kultúrára. A külföldi látogatók száma viszont nőtt, de látjuk, hogy őket a nyelvtudással és a színvonalas szolgáltatásokkal lehet megszólítani. A kiállításokhoz kapcsolódó kísérőprogramok mindegyike szinte telt házas volt és sokan érdeklődtek a tárlatvezetések iránt is. Továbbra is fontosak tartjuk az együttműködést a város többi kulturális intézményével, de a programok összehangolásán azért még mindig van mit finomítani – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Dallos Krisztina, a Füredkult ügyvezető igazgatója.

Jövőre több neves galériával is rendez közös kiállításokat a Füredkult. A Szépművészeti Múzeumtól Auguste Rodin szobrok, grafikák és rajzok érkeznek majd tavasszal, a Magyar Nemzeti Galériával közösen pedig Ferenczy Károly bibliai témájú festményeit mutatják be a Vaszary Villában. A klasszikus tárlatok mellett a kortárs művészet is helyet kap, a tihanyi ARTplacc-cal együttműködve júliusban fiatal tehetséges művészek mutatkoznak be a galéria parkjában. A tervek szerint jövő augusztusban is lesz Pintér Aukció illetve jótékonysági est, és zenei programokat is kínálnak majd: a Snétberger Zenei Tehetség Központ fiataljai adnak komoly és könnyűzenei koncerteket a Villában.

– Végre szeretnénk megvalósítani az állandó Vaszary-kiállítást, így megelevenedne a villa és a hercegprímás története, a látogatók bepillantást nyerhetnének a Vaszary család életébe és néhány Vaszary János képet is kapnánk tartós letétbe neves közgyűjteményektől. Az olasz év jegyében jövőre a Quasimodo Költőversenyhez kapcsolódóan, olasz kortárs kiállítás megszervezésére is pályázunk – tette hozzá a Füredkult vezetője.

– Személyi változások is történtek: dr. Ács Anna szakmai igazgatónk nyugdíjba ment, helyét Tóth Györgyi vette át, aki évek óta lelkiismeretes gazdája a helytörténeti gyűjteménynek, kiállításokat rendez és sikeres szakmai pályázatokat ír. A pályázatok nagyon fontosak, hiszen az önkormányzat támogatása és a rendezvények bevétele mellett nagy szükségünk van rájuk. A programokra és a kiállításokra szakmai fórumokon pályázunk, rengeteget kell spórolnunk az elmúlt két évhez képest, de azt hiszem, ez most mindenhol így van – fogalmazott Dallos Krisztina, aki elmondta: az élénk érdeklődés miatt a Csók István Édes élet című tárlat nyitva tartását december 30-ig meghosszabbították, így Kő Pál életmű kiállításával együtt a Vaszary Villában jelenleg két átfogó kiállítás látogatható.

Őszi-téli nyitva tartás a Füredkult intézményeiben: szeptember végétől december 30-ig csütörtök-vasárnap10-18 óráig várják a látogatókat a múzeumok. Az október 23-i hosszú hétvégén hétfőn és kedden is nyitva lesznek a házak.
A fentiektől eltérő időben előre egyeztetett időpontban, előzetes bejelentkezéssel minimum 6 fő esetén kinyitják a házakat. A reformkori sétákon is előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni.

A Vaszary Villában januártól ismét karbantartási munkákat végeznek, tervezett nyitás március 15-én lesz, már új kiállításokkal.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.