Oldal kiválasztása

Rodin tárlat lesz a Vaszaryban

Szerző: | 2012-10-04.

Idén eddig közel harmincezer fizető látogató fordult meg a város három meghatározó múzeumában, a Vaszary Villában, a Jókai Emlékházban illetve a Városi Múzeumban. Ezúttal a legnépszerűbbnek a Vaszary Galéria kiállításai bizonyultak. A jövő évi tervekről kérdeztük a Füredkult igazgatóját.

 

– A márciusi nyitás óta a három múzeumban több mint 28 ezer fizetős látogató fordult meg. Sikere volt az idén bevezetett kombinált jegynek, amellyel mindegyik intézmény kiállításai három napig tekinthetők meg, de továbbra is a kedvezményes belépők a legnépszerűbbek. A csoportok száma csökkent, érezhető, hogy kevesebb pénz jut a kultúrára. A külföldi látogatók száma viszont nőtt, de látjuk, hogy őket a nyelvtudással és a színvonalas szolgáltatásokkal lehet megszólítani. A kiállításokhoz kapcsolódó kísérőprogramok mindegyike szinte telt házas volt és sokan érdeklődtek a tárlatvezetések iránt is. Továbbra is fontosak tartjuk az együttműködést a város többi kulturális intézményével, de a programok összehangolásán azért még mindig van mit finomítani – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Dallos Krisztina, a Füredkult ügyvezető igazgatója.

Jövőre több neves galériával is rendez közös kiállításokat a Füredkult. A Szépművészeti Múzeumtól Auguste Rodin szobrok, grafikák és rajzok érkeznek majd tavasszal, a Magyar Nemzeti Galériával közösen pedig Ferenczy Károly bibliai témájú festményeit mutatják be a Vaszary Villában. A klasszikus tárlatok mellett a kortárs művészet is helyet kap, a tihanyi ARTplacc-cal együttműködve júliusban fiatal tehetséges művészek mutatkoznak be a galéria parkjában. A tervek szerint jövő augusztusban is lesz Pintér Aukció illetve jótékonysági est, és zenei programokat is kínálnak majd: a Snétberger Zenei Tehetség Központ fiataljai adnak komoly és könnyűzenei koncerteket a Villában.

– Végre szeretnénk megvalósítani az állandó Vaszary-kiállítást, így megelevenedne a villa és a hercegprímás története, a látogatók bepillantást nyerhetnének a Vaszary család életébe és néhány Vaszary János képet is kapnánk tartós letétbe neves közgyűjteményektől. Az olasz év jegyében jövőre a Quasimodo Költőversenyhez kapcsolódóan, olasz kortárs kiállítás megszervezésére is pályázunk – tette hozzá a Füredkult vezetője.

– Személyi változások is történtek: dr. Ács Anna szakmai igazgatónk nyugdíjba ment, helyét Tóth Györgyi vette át, aki évek óta lelkiismeretes gazdája a helytörténeti gyűjteménynek, kiállításokat rendez és sikeres szakmai pályázatokat ír. A pályázatok nagyon fontosak, hiszen az önkormányzat támogatása és a rendezvények bevétele mellett nagy szükségünk van rájuk. A programokra és a kiállításokra szakmai fórumokon pályázunk, rengeteget kell spórolnunk az elmúlt két évhez képest, de azt hiszem, ez most mindenhol így van – fogalmazott Dallos Krisztina, aki elmondta: az élénk érdeklődés miatt a Csók István Édes élet című tárlat nyitva tartását december 30-ig meghosszabbították, így Kő Pál életmű kiállításával együtt a Vaszary Villában jelenleg két átfogó kiállítás látogatható.

Őszi-téli nyitva tartás a Füredkult intézményeiben: szeptember végétől december 30-ig csütörtök-vasárnap10-18 óráig várják a látogatókat a múzeumok. Az október 23-i hosszú hétvégén hétfőn és kedden is nyitva lesznek a házak.
A fentiektől eltérő időben előre egyeztetett időpontban, előzetes bejelentkezéssel minimum 6 fő esetén kinyitják a házakat. A reformkori sétákon is előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni.

A Vaszary Villában januártól ismét karbantartási munkákat végeznek, tervezett nyitás március 15-én lesz, már új kiállításokkal.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004