Áldozatvédelmi konferencia Füreden

Hamarosan véglegessé válnak az áldozatvédelem uniós irányelvei, amelyek a tervek szerint 2015-től léphetnek majd életbe – hangzott el a városban rendezett svájci-magyar együttműködési program keretében zajló Együtt az áldozatokért című kétnapos szakmai konferencia nyitónapján.

 

David McKenna, az európai áldozatvédelmi szervezet elnöke az EU új áldozatvédelmi irányelveiről tartva előadást elmondta, mintegy 600 – köztük több magyar – módosító javaslatot vettek figyelembe a megfogalmazásuknál. A szöveget az európai parlament már elfogadta, de a miniszterek tanácsának is áldását kell adnia rá ahhoz, hogy a tagországok 2015-től életbe léptessék. Az irányelvek egyik alapvető kérdése egyelőre nyitva maradt: nem dőlt el, hogy az országok uniós támogatási kereteiből kell-e majd kötelező jelleggel bizonyos összeget áldozatvédelmi célokra fordítani a jövőben.

Fügedi László, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület elnöke egyebek között arról beszélt, hogy az elmúlt években drasztikusan csökkent a szervezet állami és civil támogatottsága, ami miatt hamarosan fizetésképtelenné válhat. Az áldozatvédelemért korábban felelős Belügyminisztérium, továbbá az augusztus óta felelős közigazgatási és igazságügyi tárca egyelőre nem nyitott a civil szervezettel való együttműködésre. Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszter azonban 3,5 millió forintos támogatást ígért a miniszteri keretéből, amiről napokon belül aláírják a megállapodást – jelezte.

Habsburg György, a Vöröskereszt közelmúltban leköszönt elnöke arról beszélt a rendezvényen, hogy a Fehér Gyűrű és a Vöröskereszt több területen is együtt tudna működni, amiről hamarosan megállapodás is születhet.

A konferencia résztvevői délután áthajóztak Balatonfüredről Siófokra, ahol bemutatták nekik a helyi áldozatvédelmi irodát.

A kétnapos konferencia egyik célkitűzése, hogy a résztvevők kidolgozzanak egy olyan szakmai protokollt, amely segíti az érintett állami, önkormányzati és civil szervezetek szorosabb együttműködését. Pénteken egyházi és minisztériumi előadók beszélnek az áldozatvédelmi munkájukról, köztük az emberkereskedelemről, prostitúcióról, bűnmegelőzésről. A svájci előadók kiemelten foglalkoznak majd a zürichi prostitúcióval, amelynek résztvevői egy felmérés szerint javarészt magyarországi romák.

Forrás: MTI

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.