Oldal kiválasztása

Füredgyöngye az új ígéret

Szerző: | 2012-10-29.

Az önkormányzat egy millió forinttal támogatja, a Csizmazia Darab József füredi szőlőnemesítő keresztezte Füredgyöngye szőlőfajta telepítését. A különleges bort adó fehér fajtában az ültetvény létrehozója Gyukli Krisztián borász illetve a város is lát fantáziát. A szőlőfajta idővel a városmarketing része lehet.

 

– Hosszú évek óta napirenden van a különleges szőlőfajta telepítése, több gazdával is tárgyaltunk erről az elmúlt tíz évben. Nagy öröm, hogy most Gyukli Krisztián borász révén megoldódni látszik a kérdés. Az önkormányzat örömmel támogatja ezt a kezdeményezést, hiszen, ha a telepítés eredménnyel jár, akkor a későbbiekben a városmarkentingben is szerepet kaphat a Füredgyöngye – vélekedett Bóka István polgármester a legutóbbi testületi ülésen, amelyen elhangzott, legalább négy-öt év kell ahhoz, hogy az első oltványokból szőlő majd bor legyen.

A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmadia Darab József szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.

A Füred tévé riportjában Gyukli Krisztián borász beszél a szőlőfajtáról. Videó itt.

Mivel a Füredgyöngyéből nem állt rendelkezésre sem kész oltvány, sem szaporítóanyag, így egy fél hektáros területű ültetvény létrehozása csak két
lépcsőben valósítható meg. A Gyukli Pincészetnek sikerült felkutatni a szőlőfajtából összesen 13 tőkét az országban és Ausztriában. Ezek szőlővesszejét leoltatva, idén egy kísérleti ültetvényt hoztak létre. Egy év múlva várhatóan következik a második telepítés.
A szakmai hátteret egy nemzetközileg elismert intézmény, a németországi Freiburgi Állami Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nyújtja, ahol Gyukli Krisztián 2005 óta dolgozik tudományos kutatói munkatársként. Az itt megszerzett ismereteket aztán a családi pincészetben kamatoztatja, ahol a világfajták mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar fajtákból készülő borokra is.

Dr. Csizmazia Darab József egyébként maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait.

A testület a 2013.évi illetve a 2014.évi költségvetés terhére évenkénti fél millió forinttal támogatja a szőlőültetvény telepítését.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Carmina Burana

2024-03-10. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Kortárs táncszínház.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004