Oldal kiválasztása

Borgaléria a Horváth ház alatt

Szerző: | 2012-11-14.

Elkészült a Horvát ház történelmi, kétszáz éves pincéjében kialakított borgaléria. A Balaton egész partján kuriózumnak számító, egyedi hangulatú, elsősorban a borkultúra bemutatására koncentráló központ egyelőre csak rendezvényeknek ad helyet, jövő tavasszal indul a teljes üzem.

 

 

Formabontó szolgáltatások, átfogó balatoni bor kínálat és semmivel sem összetéveszthető patinás hangulat. A Horváth ház alatt húzódó 1798-ban épült, 300 négyzetméteres boltíves, kiemelt műemléknek számító, hosszú évtizedeken át kihasználatlanul vegetáló pincében tavaly áprilisban kezdődtek a munkálatok. A felújítás során megőrizték a kétszáz éves falakat és boltíveket, elvégezték a működtetéshez szükséges korszerűsítéseket, kialakítottak egy modern konyhát, egy negyven férőhelyes vendégteret, amit egy szeparált kisebb tér egészít ki, a mozgáskorlátozottak számára pedig lift is üzemel.

– Mindenképpen szerettük volna megőrizni a pince patináját és rusztikus hatását. A berendezést belsőépítész tervezte, boroshordók anyagát használtuk fel, minden bútor tölgyből készült, a hordó, mint motívum mindegyiken visszaköszön, külön figyeltünk az ódon falak megvilágítására is. Ilyen hely nincs még egy a Balatonnál, erős, de egyben intim atmoszférája van a pincének. Borkulturális központot, borgalériát képzeltünk ide, ugyan van konyha, de elsősorban a borkóstolásra, a gasztronómiai rendezvényekre, borbemutatókra szeretnénk koncentrálni – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére Köteles Zsolt, a beruházást végző Potencial Consulting Kft ügyvezetője, aki hozzátette: egyelőre próbaüzem jelleggel nyitottak ki, különböző rendezvények, összejövetelek lebonyolítására lehet kibérelni a helyiséget, jövő év tavaszától kezdődik a teljes üzem.
– Éves nyitva tartást tervezünk. A hagyományos vendéglátáshoz képest formabontó üzemeltetést képzeltünk el, a borral kapcsolatos eseményeken, programokon lesz a főhangsúly – fogalmazott Köteles Zsolt.

A térség borturisztikai fejlesztése céljából a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési tanács 99 millió forint támogatást adott a konzorcium formájában induló három borászatnak. A forrásból a csopaki Jásdi-, a füredi Figula pincészet illetve a Balaton Borgalériát üzemeltető kft egyenlő részben osztozott. A Horváth ház pincéjében kialakított borgaléria, amelyet a pályázat értelmében a cég legalább öt évig köteles működtetni, hat új munkahelyet teremt a városban.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004