Oldal kiválasztása

Diótörő

Szerző: | 2012-11-16.

Egy igazi klasszikus, egy igazi karácsonyi mese a Szegedi Kortárs Balett előadásában. A nemzetközi hírű társulat legújabb, gyerekeknek szóló darabját a Kisfaludy Színház Mesekastély sorozatának részeként mutatják be a városban. Advent minden hétvégéjén lesznek majd színházi előadások.

 

– Kimondottan a kisiskolások számára készítettük az előadást. A hattyúk tavából már rendeztünk gyerekeknek szóló darabot, sokat tanultunk belőle, hogyan kell játszani, hogyan kell a színpadon lenni. A diótörő egy játékos, nagyon látványos, mozgalmas előadás, amely bevonja a darabba a gyerekeket. Októberben volt a premier, nagyon szeretik az előadást, amely az eredeti történet megőrzése mellett egy kortárs balett, nagyszerű zenével – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére a Füredről származó Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.

Az idén fennállásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő társulat új gyerekdarabját Juronics Tamás, Kossuth-díjas koreográfus állította színpadra, aki maga is táncol az előadásban, ő játssza Drosselmeyer nagybácsit.

– A Mesekastély sorozatunkat azért indítottuk, hogy a családoknak, a gyerekeknek tartalmas színházi élményt adhassunk, közel hozzunk hozzájuk több művészeti ágat. A Diótörő egy nagyszerű előadás, egy nagyszerű, világszerte elismert társulattól. Úgy vélem, advent idején egy valóban ünnepi előadás lesz ez – fogalmazott Kéri Kitty, a Kisfaludy Színház igazgatója, aki hangsúlyozta: karácsonyig minden hétvégén bemutatnak egy-egy gyerekdarabot, sőt szilveszterkor egy meglepetés bohócelőadást is meghívnak.

– Fontosnak tartom, hogy a gyerekek találkozzanak a kortárs tánccal, lássanak modern balettet, táncszínházat, a tapasztalatom az, hogy nagyon szeretik az ilyen zenés darabokat. A Szegedi Baletthez egyébként személyes kötődésem is van, hiszen a társulat egykori szellemi atyjával, Imre Zoltánnal együtt dolgoztam a Vígszínházban, egy rendkívüli ember volt – tette hozzá Kéri Kitty.

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T.A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, hangzásban és látványban egyaránt. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására, akinek a Hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott. A Diótörőt először 1892-ben állították színpadra, azóta a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

A Diótörő című előadást december 2-án, vasárnap, délután négy órakor mutatják be a Balaton Szabadidő Központban. A családok illetve a diákok kedvezményes áron válthatnak belépőt. Jegyinformáció és vásárlás itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004