Folytatódik a városfejlesztés

Füred továbbra is az északi part messze leglátogatottabb települése. Idén megújult a városközpont, elkészült a stratégiai beruházásnak számító Arácsi út első üteme, és új programokkal bővült a kulturális élet. Lesz városi uszoda, sétány felújítás, látogatóközpont és kerékpárút. Közmeghallgatás.

 

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a város vendégforgalma illetve az itt eltöltött éjszakák száma is jobban alakult idén a Balaton régiós átlagánál, ráadásul a külföldi és a belföldi turizmus is egyaránt növekedett. Füred idegenforgalmi adóbevétele 2012 október 31-ig 223 millió forint volt, ami 30 millióval több a tavalyi bevételnél. Az idegenforgalom a legmeghatározóbb eleme a városnak, a stratégiánk továbbra is a kulturális örökségre épülő városfejlesztés, és a komplex turisztikai szolgáltatásokkal kiegészített minőségi, tartalmas programkínálat.
A városimázst is kiemelten kezeljük. Ezért igyekszünk minden évben gazdagítani a kulturális programkínálatunkat, ezért támogatjuk a látogatókat vonzó sportrendezvényeket és ezért készítettük el a város okostelefonos alkalmazását, amelyen a Borheteket külön is kínáltuk – értékelt dr. Bóka István polgármester.

Idén elkészült az uniós támogatásból megvalósított városközpont fejlesztése, pályázaton kívül felújították a Szent István teret, a polgármesteri hivatal épületét. Megépült a tűzoltólaktanya, több utca mellett átadták az Arácsi út első felújított szakaszát és a Kerek templom alatti területet.

Megnyert pályázatok révén jövő év februárban elkezdődhet a buszállomás és pályaudvar teljes átépítése illetve korszerűsítése. (A 400 millió forintos uniós támogatás mellett önerőből új üzletsor is létesül itt.) Szintén a jövő év első negyedében megkezdődik a felső városközpontot a fürdőtelepi résszel összekötő kerékpárút létesítése. A postahivataltól induló, majd a Kéki patak mellett illetve a 71-es út mentén haladó, 2,5 km hosszú kerékpárút megvalósításához, tíz százalékos önrész biztosítása mellett, 170 millió forintot nyert a város. Még az idén elkezdődhet a Tündérkert Óvoda és Városi Bölcsőde épületenergetikai korszerűsítése, várhatóan jövő májusra pedig elkészül a Lóczy gimnázium kézilabda csarnoka – hangzott el a közösségi házban rendezett közmeghallgatáson.

– Folytatjuk a városfejlesztést. Több beadott pályázatunk van. A város egyik legfontosabb beruházása az Arácsi út további, a Tamási Áron utcától a Lóczy Lajos úti csomópontig terjedő szakaszának felújítása, amelyhez 250 milliós támogatást nyertünk. A jövőre megvalósuló beruházás révén nemcsak korszerűsítjük az utat, csatornát, járdát, támfalakat építünk, de az első ütemhez hasonlóan a légkábeleket is a földbe helyezzük. Lényegesnek tartom a sportfejlesztési programunkat, amelyen belül az iskolai műfüves sportpályák megépítése után jövőre elkezdődhet a városi uszoda megvalósítása. Két ütemben hajtjuk végre a fejlesztést, 2013 első negyedévében elkezdjük a 25 méteres uszoda megépítését, amely majd a vízilabda utánpótlás-nevelés területi bázisaként is funkcionál majd. Ehhez több, mint 350 millió forint támogatást kaptunk a látvány és csapatsportok támogatására kiírt pályázaton. Második ütemben az uszoda mellé egy sportakadémiát szeretnénk létesíteni, ezzel válna komplex egységgé a beruházás, ráadásul az uszoda fenntartásában is jelentős szerepe lenne. Erre közpénzt nem tervezünk költeni, ez a fejlesztés csak akkor valósulhat meg, ha az igényelt 420 milliós pályázati támogatás mellé magánvállalkozók 180 millió forint értékben befektetnek – fogalmazott a közmeghallgatáson Bóka István.

A város pályázati forrásból szeretné felújítani az Aranyhíd sétányt illetve a Széchenyi sétányt a Füred Hotel előtti szakaszon. A Tagore sétányon a jelenlegi rossz állapotú vizesblokk helyén egy, a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont építését tervezi. A Lóczy Lajos Gimnáziumban pedig egy természettudományos közoktatási laboratórium létrehozásához igényeltek támogatást. Ezeken kívül több turisztikai pályázatot nyújtottak be füredi cégek és vállalkozók, egyebek mellett a strandok felújítására, a kikötő bővítésére, és egy vitorlás múzeum kialakítására.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.