Oldal kiválasztása

Füredi vitorlázók a legjobbak között

Szerző: | 2012-12-17.

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) két versenyzőjét, Detre Diánát és Vadnai Benjamint választották az év vitorlázójának 2012-ben. A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik kik sportágukban az év legjobbjai.

 

A Magyar Vitorlás Szövetség 2012-ben a nőknél Detre Diának – aki a londoni Olimpiai Játékokon 18. helyezést ért el RS:X osztályban -, míg a férfiaknál a tavasszal Laser 4.7 világbajnoki címet szerzett Vadnai Benjaminnak ítélte a címet. A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között.
Az idei győztesek közül kiemelkedik a szintén sakkozó Polgár Judit és Lékó Péter. Előbbi 17-dik, utóbbi 12. alkalommal lett az év legjobbja.

Detre Diána hat éves kora óta sportol versenyszerűen. Sífutóként kezdte, majd ritmikus gimnasztikázott, kosárlabdázott, díj ugratott és verseny-aerobikozott. A vízi sportolást viszonylag későn16 évesen (1999 augusztusában) kezdte el. Olimpiai bronzérmes vitorlázó édesapja révén számos vitorlás versenyen indult a Balatonon. 2002-ben olimpiai válogatott kerettagként kezdett nemzetközi versenyekre járni. A folyamatos versenyzés és edzőtáborozás mellett, 2007 januárjában kiváló eredménnyel diplomázott a Budapesti Kommunikációs és Pénzügyi Főiskola, üzleti kommunikáció szakán. Ötszörös Magyar bajnokként, végül teljesülhetett nagy álma, képviselhette a magyar színeket 2008-ban Pekingben az Olimpián. Magyar női szörfös viszonylatban az eddigi legeredményesebb, 22. helyen zárta a versenyt. Kitartó, kemény munkával, egy év alatt, több mint 30 helyet léptett előre a világranglistán. Ezzel szintén első magyar nőként, bekerült az első 30 közé. A Londoni olimpián összesítésben a 18. helyen végzett. Hétszer választották meg az év magyar szörfözőjének.

Vadnai Benjamin 9 éves korában kezdett vitorlázni, 2009-óta a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője. Eleinte optimist hajóosztályban ért el kiemelkedő eredményeket, majd 2010-ben a Laser 4.7 hajóosztályra váltott, ahol már az első évben Európa Bajnok lett, többszörös Európa Kupa győzelmet szerzett, megnyerte a Magyar Bajnokságot, a Magyar Ranglistát és az Európa Kupa Sorozatot is. Négyszeres Európa Kupa győzelmet, Európa Kupa Sorozat győzelmet és Európa Bajnokság 6. helyezést ért el. Idén pedig mindössze 16 évesen a sportág hazai történetének első utánpótlás-világbajnoka lett a Laser 4.7-es hajóosztály Buenos Airesben megrendezett világbajnokságán. Tavaly a vitorlázás sportágban elsőként vehette át a Junior Prima Primissima Díjat.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004