Oldal kiválasztása

Rodin Füreden

Szerző: | 2013-01-04.

Egy igazi klasszikusz, Auguste Rodin kiállítása a Vaszary Villában. A Szépművészeti Múzeumtól érkező szobrok, köztük a botrányt kavart, híres Érckor most először láthatók együtt a fővárosi galérián kívül. A grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható a Villában.

 

A Szépművészeti Múzeum 1906-ban történt megnyitása előtti években a múzeum gyűjteményeinek a kialakítására felhatalmazott szakértő stáb nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az új intézmény európai rangú műtárgyanyaggal álljon a nemzetközi közvélemény elé. Az ekkor megvalósított vásárlások közül fontosságában és nagyságrendjében is kiemelkedik a modern kor egyik legrangosabb szobrásza, Auguste Rodin öt szobrának a megszerzése, amelyeket közvetlenül az akkor már széles körben igen elismert művésztől vettek meg. (A képen Rodin saját műtermében.)

Képek a megnyitóról itt.

A Rodin tárlat hanganyagokkal és videókkal együtt megtalálható a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban. A modern audioguide tartalmas információkat ad a műtárgyakról és a művészről.

Az 1901-ben véghezvitt vásárlás kezdeményezője és lebonyolítója a párizsi világkiállításon hivatalos kiküldetésben lévő kiváló muzeológus, Térey Gábor volt. A szobrászhoz írt leveleit a párizsi Rodin Múzeum archívuma megőrizte. Ezek alapján, valamint a Szépművészeti Múzeum irattárában őrzött, eddig publikálatlan dokumentumok révén a műtárgyvásárlás lépésről lépésre végig követhető. Az anyagot később az 1968-ban megvásárolt A csók című szobor egészítette ki. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő valamennyi Rodin-szobor egyszerre a múzeumon kívül még sohasem volt kiállítva. A füredi tárlaton nemcsak a szobrok valamint néhány metszet és grafika, hanem a kiemelkedő történeti értékű levelezés is látható lesz.

A Szépművészeti Múzeum tulajdonába került szobrok legújabb technikai analízise segített abban, hogy a lehető legtöbb részlet kiderülhessen egy-egy alkotás elkészítésének a körülményeiről. Az érckor című gipszszobor röntgenfelvételei például kimutatták: igen különleges és ritka technikai eljárással készült öntvényről van szó. A Vaszary Villában is helyet kapó alkotás egyediségét a kiemelkedő minőségű patinázás is emeli, ezzel beigazolódott, hogy a mű az életműben megkülönböztetett helyet foglal el. Sikerült felkutatni egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumot is, amelyet mindeddig eltűntnek hittek. Térey és Rodin levelezésében említés történik arról, hogy a magyar muzeológus javaslatára a szobrász egy nagyméretű dedikált fotót küldött Az örök tavasz című művéről az akkori kultuszminiszternek, Wlassics Gyulának, hogy ezzel felkeltsék az érdeklődését a szobor iránt, és rávehető legyen annak megvásárlására. A fotót a miniszter egyik késői leszármazottja megőrizte, így az most a kiállítás része lehet.

A kiállítás június 23-áig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004