Oldal kiválasztása

Rodin Füreden

Szerző: | 2013-01-04.

Egy igazi klasszikusz, Auguste Rodin kiállítása a Vaszary Villában. A Szépművészeti Múzeumtól érkező szobrok, köztük a botrányt kavart, híres Érckor most először láthatók együtt a fővárosi galérián kívül. A grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható a Villában.

 

A Szépművészeti Múzeum 1906-ban történt megnyitása előtti években a múzeum gyűjteményeinek a kialakítására felhatalmazott szakértő stáb nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az új intézmény európai rangú műtárgyanyaggal álljon a nemzetközi közvélemény elé. Az ekkor megvalósított vásárlások közül fontosságában és nagyságrendjében is kiemelkedik a modern kor egyik legrangosabb szobrásza, Auguste Rodin öt szobrának a megszerzése, amelyeket közvetlenül az akkor már széles körben igen elismert művésztől vettek meg. (A képen Rodin saját műtermében.)

Képek a megnyitóról itt.

A Rodin tárlat hanganyagokkal és videókkal együtt megtalálható a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban. A modern audioguide tartalmas információkat ad a műtárgyakról és a művészről.

Az 1901-ben véghezvitt vásárlás kezdeményezője és lebonyolítója a párizsi világkiállításon hivatalos kiküldetésben lévő kiváló muzeológus, Térey Gábor volt. A szobrászhoz írt leveleit a párizsi Rodin Múzeum archívuma megőrizte. Ezek alapján, valamint a Szépművészeti Múzeum irattárában őrzött, eddig publikálatlan dokumentumok révén a műtárgyvásárlás lépésről lépésre végig követhető. Az anyagot később az 1968-ban megvásárolt A csók című szobor egészítette ki. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő valamennyi Rodin-szobor egyszerre a múzeumon kívül még sohasem volt kiállítva. A füredi tárlaton nemcsak a szobrok valamint néhány metszet és grafika, hanem a kiemelkedő történeti értékű levelezés is látható lesz.

A Szépművészeti Múzeum tulajdonába került szobrok legújabb technikai analízise segített abban, hogy a lehető legtöbb részlet kiderülhessen egy-egy alkotás elkészítésének a körülményeiről. Az érckor című gipszszobor röntgenfelvételei például kimutatták: igen különleges és ritka technikai eljárással készült öntvényről van szó. A Vaszary Villában is helyet kapó alkotás egyediségét a kiemelkedő minőségű patinázás is emeli, ezzel beigazolódott, hogy a mű az életműben megkülönböztetett helyet foglal el. Sikerült felkutatni egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumot is, amelyet mindeddig eltűntnek hittek. Térey és Rodin levelezésében említés történik arról, hogy a magyar muzeológus javaslatára a szobrász egy nagyméretű dedikált fotót küldött Az örök tavasz című művéről az akkori kultuszminiszternek, Wlassics Gyulának, hogy ezzel felkeltsék az érdeklődését a szobor iránt, és rávehető legyen annak megvásárlására. A fotót a miniszter egyik késői leszármazottja megőrizte, így az most a kiállítás része lehet.

A kiállítás június 23-áig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004