Elindult a járási hivatal

Megkezdte működését a Járási Hivatal, amely a Földhivatal és Munkaügyi Központ épületében kapott helyet, a megyei kormányhivatal kirendeltségeként. Az önkormányzattól 21 köztisztviselő került át az államigazgatási ügyeket intéző járáshoz, amelynek vezetője dr. Bacsák-Kovács Éva.

 

Takarékos, hatékony és ügyfélbarát ügyintézés, ez volt a kormány célja a járások kialakításával. Január 2-ától megkezdte működését a füredi járás is, az önkormányzattól 21 köztisztviselő került át az új hivatalba.

A járási hivatal az államigazgatási ügyek intézését végzi. Ide kerültek a gyám-és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, a köznevelési és egyes építésigazgatási feladatok, a menedékjog, az egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, valamint kommunális, állategészségügyi, vízügyi hatáskörök illetve a szabálysértési ügyek és a helyi védelmi bizottságok vezetése. Az okmányiroda maradt az önkormányzati hivatalban. Jelenleg is zajlik a hivatalon belüli kormányablak kialakítása, amely naponta reggel 8 és este 8 óra között működő ügyfélbarát szolgáltatás lesz.

A járási hivatal vezetője, dr. Bacsák-Kovács Éva a Füred tévének nyilatkozott. Videó itt.

A megyében összesen tíz járásközpontot állítottak fel. A Balatonfüredi Járási Hivatalhoz tartozó települések: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatoncsicsó, Balatonfüred, Balatonszepezd, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Lovas, Monoszló, Óbudavár, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Tihany, Vászoly, Zánka.

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány. A cél olyan modern hivatalok kialakítása volt, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez. A járások kialakításánál figyelembe vették a 30 km-en belüli elérhetőséget, a területi határokat, a leendő körjegyzőségeket illetve a települések érdekeit. A járások felállításával megtörténik az önkormányzat és államigazgatási feladat- illetve hatáskörök szétválasztása.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.