Oldal kiválasztása

Díjat kapott a Fordítóház

Szerző: | 2013-01-15.

A magyar kultúra, különös tekintettel a hazai irodalom népszerűsítése és terjesztése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért idén a Magyar Fordítóház kapja a Janus Pannonius műfordítói díjat. A Magyar PEN Club alapította irodalmi díjat Márton László író is átveheti.

 

Márton László Gottfried von Strassburg Tristan című verses regényének fordításáért, a Magyar Fordítóház Alapítvány pedig tevékenysége elismeréséért kapja a Magyar PEN Club díját. Tavaly Itamár Jáoz-Keszt (eredeti nevén Keszt Péter) Izraelben élő költő a 20. századi magyar költők újhéber nyelvű fordításaiért, valamint Jávorszky Béla a nemzetközi líra magyar tolmácsolásáért és a Fölmagasodik hirtelen – Tizenkét finn költő című kötetéért kapta az elismerést, amelyet szintén a január 21-i díjátadón adnak át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Janus Pannonius-díjat 2012-ben alapította a Magyar PEN Club. Az elismerés keretében a nemzetközi költészeti díj mellett két műfordítói elismerést is kiosztanak, amelyek fejenként 3000 eurós díjazással járnak. A műfordítói díjat egyrészt idegen nyelvről magyarra fordított művek tolmácsolásáért, másrészt magyar művek idegen nyelvre történő fordításáért lehet megkapni.
A fődíjra a nemzetközi PEN minden tagszervezete jelölhet tagjai közül olyan jelentős életművel rendelkező költőt, aki hozzájárult a nemzetek, kultúrák közötti párbeszéd erősítéséhez.

A Magyar Fordítóház immár tizenöt éve a hazai irodalom egyik kedvelt és fontos helyszíne, évente ötven műfordító dolgozik itt, hogy a magyar szépirodalmi, bölcseleti, társadalomtudományi műveket saját nyelvükre fordítsák. Évente hetvenen vesznek részt a különböző szemináriumokon, és a Balassi Intézettel együttműködve műfordítóképzés is zajlik itt. Az elmúlt években több magyar könyv fordítása készült a füredi házban. A villát tulajdonosa Lipták Gábor író a nyolcvanas években a Művészeti Alapnak adományozta, azzal a megkötéssel, hogy azt irodalmi célra lehet csak használni. A Lipták Villát, amely Közép-Kelet-Európa első fordítóháza, 2021-ig a Magyar Fordítóház Alapítvány kapta használatba.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004