Oldal kiválasztása

A kultúra erkölcs is

Szerző: | 2013-01-22.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepélyes keretek között átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Sárköziné Sárovits Hajnalka a Városi Könyvtár igazgatója vehetett át. Füred díszoklevelét a Pileczky Erzsébet alapító karnagy vezette Balatonfüred Város Vegyeskara kapta.

 

– A kultúra a tudás és műveltség mellett erkölcs is. Szellemi erő, amely összeköt minket. Felelősséggel meg kell óvnunk örökségünket, ápolnunk anyanyelvünket, továbbadnunk a népszokásokat és megtanítani gyermekeinket a tudásszerzés vágyára. Füred törekszik az épített és a szellemi értékek megőrzésére, és egyben új értékek teremtésére. Most a kultúra őreit ünnepeljük, azokat, akik élettel töltik meg az intézményeket, értünk, fürediekért tevékenykednek – mondta ünnepi beszédében dr. Bóka István polgármester, aki Kodály Zoltánt idézte: Kultúrát nem lehet örökölni… Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk.

Az Anna Grand Hotel dísztermében rendezett ünnepségen fellépett a Város Vegyeskara illetve Korpás Éva és zenekara, akik erdélyi és felvidéki dalokat szólaltattak meg.

Sárköziné Sárovits Hajnalka 1981-ben, könyvtár és történelem szakon végzett tanulmányai után került első és eddigi egyetlen munkahelyére a Városi Könyvtárba. Részt vett az önálló gyermekkönyvtári részleg kialakításában, amelyet aztán hosszú évekig vezetett. A 90-es években az összevont könyvtár és művelődési ház közművelődési tevékenységét irányította, 1997-től megbízott, majd rá egy évre kinevezett igazgatója. Egy átmeneti időszakban a Jókai Múzeum is az irányítása alá tartozott. 2003-tól a Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, a Városi Múzeum megalakulása után a Városi Könyvtár igazgatója.
A város kulturális életének egyik fontos szervezője, tevékenysége régóta meghatározó Füreden, legyen az Ünnepi Könyvhét, színjátszó-fesztivál, irodalmi est, könyvbemutató, vagy kiállítás-megnyitó. Kiemelten támogatja a helyismereti, helytörténeti kutatást. Aktív tagja több civil szervezetnek, évek óta elnöke a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém megyei Szervezetének.

Balatonfüred Város Vegyeskara 1972 szeptemberében alakult Pileczky Erzsébet gimnáziumi tanár, karnagy vezetésével. A kórus szellemi elődje, amelyet Pál Erzsébet, Zámbó István és Horváth Ernő karnagyok vezényeltek, 1967-ben szűnt meg. A mindössze 16 fővel induló együttesben az idők folyamán a legkülönbözőbb foglalkozású emberek találták meg a közös hangot, az éneklés és az igazi közösség szeretetét. Az éneklés szükségletükké vált, amely átsugárzott a családokba is. A Füreden élő 16 alapító tag közül még ma is öten tagjai a 2012-ben negyvenedik évét ünneplő kórusnak.
Belföldi sikerek, minősítések, rangos külföldi utak sora jelzi a kórus fejlődését. Repertoárjuk a gregoriántól a 20. századi darabokig terjed, az a capella művek mellett több jelentős oratorikus művet is előadtak. A kórus 1980-ban Pro Urbe díjat, 1985-ben Kiváló Együttes kitüntetést, 1992-ben pedig Nívódíjat kapott. Alapító karnagyuk, Pileczky Erzsébet a város zenei életének kiemelkedő alakja. Hatására több együttes alakult Balatonfüreden.

Balatonfüred Kultúrájáért elismerés eddigi díjazottjai itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004