A kultúra erkölcs is

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepélyes keretek között átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Sárköziné Sárovits Hajnalka a Városi Könyvtár igazgatója vehetett át. Füred díszoklevelét a Pileczky Erzsébet alapító karnagy vezette Balatonfüred Város Vegyeskara kapta.

 

– A kultúra a tudás és műveltség mellett erkölcs is. Szellemi erő, amely összeköt minket. Felelősséggel meg kell óvnunk örökségünket, ápolnunk anyanyelvünket, továbbadnunk a népszokásokat és megtanítani gyermekeinket a tudásszerzés vágyára. Füred törekszik az épített és a szellemi értékek megőrzésére, és egyben új értékek teremtésére. Most a kultúra őreit ünnepeljük, azokat, akik élettel töltik meg az intézményeket, értünk, fürediekért tevékenykednek – mondta ünnepi beszédében dr. Bóka István polgármester, aki Kodály Zoltánt idézte: Kultúrát nem lehet örökölni… Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk.

Az Anna Grand Hotel dísztermében rendezett ünnepségen fellépett a Város Vegyeskara illetve Korpás Éva és zenekara, akik erdélyi és felvidéki dalokat szólaltattak meg.

Sárköziné Sárovits Hajnalka 1981-ben, könyvtár és történelem szakon végzett tanulmányai után került első és eddigi egyetlen munkahelyére a Városi Könyvtárba. Részt vett az önálló gyermekkönyvtári részleg kialakításában, amelyet aztán hosszú évekig vezetett. A 90-es években az összevont könyvtár és művelődési ház közművelődési tevékenységét irányította, 1997-től megbízott, majd rá egy évre kinevezett igazgatója. Egy átmeneti időszakban a Jókai Múzeum is az irányítása alá tartozott. 2003-tól a Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, a Városi Múzeum megalakulása után a Városi Könyvtár igazgatója.
A város kulturális életének egyik fontos szervezője, tevékenysége régóta meghatározó Füreden, legyen az Ünnepi Könyvhét, színjátszó-fesztivál, irodalmi est, könyvbemutató, vagy kiállítás-megnyitó. Kiemelten támogatja a helyismereti, helytörténeti kutatást. Aktív tagja több civil szervezetnek, évek óta elnöke a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém megyei Szervezetének.

Balatonfüred Város Vegyeskara 1972 szeptemberében alakult Pileczky Erzsébet gimnáziumi tanár, karnagy vezetésével. A kórus szellemi elődje, amelyet Pál Erzsébet, Zámbó István és Horváth Ernő karnagyok vezényeltek, 1967-ben szűnt meg. A mindössze 16 fővel induló együttesben az idők folyamán a legkülönbözőbb foglalkozású emberek találták meg a közös hangot, az éneklés és az igazi közösség szeretetét. Az éneklés szükségletükké vált, amely átsugárzott a családokba is. A Füreden élő 16 alapító tag közül még ma is öten tagjai a 2012-ben negyvenedik évét ünneplő kórusnak.
Belföldi sikerek, minősítések, rangos külföldi utak sora jelzi a kórus fejlődését. Repertoárjuk a gregoriántól a 20. századi darabokig terjed, az a capella művek mellett több jelentős oratorikus művet is előadtak. A kórus 1980-ban Pro Urbe díjat, 1985-ben Kiváló Együttes kitüntetést, 1992-ben pedig Nívódíjat kapott. Alapító karnagyuk, Pileczky Erzsébet a város zenei életének kiemelkedő alakja. Hatására több együttes alakult Balatonfüreden.

Balatonfüred Kultúrájáért elismerés eddigi díjazottjai itt.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.