A hó mentheti meg az idei szezont

Egy hét alatt újabb négy centiméterrel nőtt a Balaton vízszintje, és a hó olvadása miatt további jelentős növekedésre van kilátás. Várhatóan május végére a tó vízszintje eléri a normál, 70-90 centiméter közötti szabályozási sávot. A tél nem kedvezett a korcsolyázóknak, de megalapozza az idei szezont.

 

Pillanatnyilag hatvanegy centiméter a Balaton átlagos vízállása, amely napról napra emelkedik. Csak januárban a Velencei-tó víztömegének kétszerese érkezett a Balatonba. Ráadásul az előrejelzések szerint a következő időszakban további csapadék így vízszintnövekedés várható.

A korcsolyázóknak viszont egyelőre nem kedvez az időjárás, az olvadás miatt a sportolásra alkalmas balatoni jég kialakulására most nincs esély. Jelenleg még van ugyan a partközelben egy vékony jégréteg, de ez hamarosan teljesen fölolvad.

A Balaton töltődése már most jelentős, hiszen tavaly ősszel még csak 38 centiméter volt a tó vízállása. Ha idén a korcsolyázás valószínűleg el is marad, a lehullott csapadék miatti vízszint emelkedés megalapozhatja az idei jó szezont.

balatonfured.hu
Foto: Nagy Tamás

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.