Bujtor István újra a parton

A móló előtt, a Vitorlás téren emel szobrot a város Bujtor István színművésznek, aki kultikussá vált Ötvös Csöpi filmjeivel az egyik legnagyobb népszerűsítője volt a Balatonnak illetve Fürednek. A hagyományostól eltérő köztéri alkotást Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász készíti el.

 

A leendő köztéri alkotás várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz, hiszen a szobrot, amely egy vitorláson, kormányosként ábrázolja majd Bujtor Istvánt, úgy tervezte meg a művész, hogy oda lehessen ülni az Ötvös Csöpiként elhíresült színész mellé és akár együtt fényképezkedni vele, háttérben a Balatonnal.

Bujtor István színházteremtő és alkotó munkássága illetve a Balaton filmjei révén rendkívül sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlás bajnok lett, – igazi balatoninak vallhatta magát.

A szobrot május 5-én, a színész 71. születésnapja alkalmából avatják fel.

Bujtor István több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, elsősorban Füreden és Tihanyban, amelyekben Ötvös Csöpiként játssza a főszerepet elválaszthatatlan társával Kern Andrással, azaz Kardos dokival.
A sorozat 1980-ban indult el, A Pogány Madonnával, majd következett a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, a Zsaruvér és csigavér, majd utolsóként a 2007-ben rögzített A szerencse fia című film. A tervek szerint a szoboravatás alkalmából a városban ismét látható lesz majd az összes alkotás.

Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át. A bronzszobrot Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész készíti el, az önkormányzat 5, támogatók pedig 7,5 millió forintot biztosítanak hozzá.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.