Modernizálták a szívkórházat

Félmilliárd forintos költségvetéssel, pályázati forrásból átfogó fejlesztés valósult meg az Állami Szívkórházban. Közel harminc éve nem volt ilyen jelentős beruházás az intézményben, teljesen megújult a ház energia-ellátása. A következő lépés az épület Gyógy térre néző homlokzatának felújítása lehet.

 

– Jelentős és fontos fejlesztést hajtottunk végre. Bízom benne, hogy folytatni tudjuk a szívkórház modernizálását és a közeljövőben megújulhat a főépület teljes homlokzata is. Azon leszünk, hogy csatlakozhassunk a város gyógyturisztikai fejlődéséhez – mondta dr. Veress Gábor az intézmény főigazgatója, a beruházás ünnepélyes záró rendezvényén.

Dr. Bóka István polgármester kiemelte: a következő európai uniós fejlesztési ciklusban meg kell találni a szívkórház fejlesztésének lehetőségeit, hiszen az intézmény markáns és fontos eleme a városnak.

A pályázati forrásból jelentős energetikai fejlesztés zajlott az intézményben. Mintegy négyszáz nyílászárót cseréltek ki az épületben, korszerűsítették a fűtés-, és a klímarendszert, szigetelték a falakat, valamint 600 négyzetméter napelemet telepítettek, amely az Állami Szívkórház éves fogyasztásának 15 százalékát fedezi majd.
A tavaly nyáron elkezdett átépítés révén jelentősen javulhat a betegek illetve az egészségügyi dolgozók komfort érzete, kiépítették az épület hűtési rendszerét, korszerűsítették a világítást és a kicserélt ajtókkal, ablakokkal valamint redőnyökkel esztétikusabb is lett az épület.

A négyszáz fekvőbeteg ellátására képes kórház jelentős energiafogyasztó, ezért volt kiemelten fontos a gazdaságos és a hosszútávú fenntarthatóságot biztosító korszerűsítés. Az előzetes kalkulációk szerint a fejlesztés révén éves szinten minimum harminc százalékos energia megtakarítást érhet el a szívkórház.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.