Oldal kiválasztása

Védőoltási program indul

Szerző: | 2013-02-15.

Az önkormányzat támogatásával humán papilloma vírus elleni védőoltási program indul a városban, amely jelenleg a méhnyakrák megelőzésének a leghatékonyabb módja. Ezentúl minden évben a füredi állandó lakhelyű, 13. életévüket betöltő lánygyermekek kérhetik a védőoltást.

 

– Külföldi szakmai tapasztalatok alapján indítjuk el a városban a humán papilloma (HPV) vírus elleni védőoltásokat. A méhnyakrák hazánkban is a leggyakoribb megbetegedések közé tartozik, ezért nagyon fontos a prevenció. A HPV idézi elő a rákos megbetegedést, a védőoltással azonban a szervezet védekezni tud a vírussal szemben – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére dr. Ács Károly a rendelőintézet igazgatója, a program kezdeményezője.

A védőoltási program lebonyolítását egy külön erre létrehozott bizottság végzi majd. A megfelelő védettség elérését három oltás biztosítja, ezeket áprilisban, júniusban illetve októberben adják majd be a házi gyermekorvosok a programra jelentkezőknek.

Az önkormányzat hamarosan minden érintettet levélben keres meg, amelyben tájékoztatást is adnak a vírusról, annak veszélyeiről és a védőoltás fontosságáról. Később fórumot is tartanak a városban, amelyen szakelőadók beszélnek a humán papilloma vírus veszélyeiről illetve válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

– Természetesen az érintettek illetve törvényes képviselőjük, azaz a szülő belátására van bízva, hogy él – e a védőoltás lehetőségével. Mi mindent megteszünk azért, hogy a helyes döntéshez szükséges információkat átadjuk az érintetteknek és igyekszünk akciós áron beszerezni az oltóanyagokat – mondta Ács Károly, aki kiemelte a programot minden évben megismétlik majd.

A három oltás közül kettő költségét teljes egészében átvállalja az önkormányzat, a programra jelentkezőknek csak az első oltást kell kifizetniük, de szociális alapon itt is kérvényezhető az utólagos visszatérítés.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004