Pénzt pumpálnak a Balatonba

Negyvenmilliárd forint forrást tartalmazó, kiemelt gazdaságfejlesztési program indulhat el 2014 és 2020 között a Balaton-régióban – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén. A korábbi években a szűkös fejlesztési forrásaival is rosszul gazdálkodó régió ezzel sokat erősödhet.

 

Kiemelt gazdaságfejlesztési programot szeretnénk indítani a balatoni régióban, a megyék számára biztosított külön területfejlesztési forrásokon felül a jelenlegi elképzelések szerint legalább negyvenmilliárd forint állna ehhez rendelkezésre 2014 és 2020 között – jelentette be a BFT- ülésen Horkai Nándor, a nemzetgazdasági- és tervezési hivatal elnöke, hozzá téve kormánydöntés ugyan még nincs erről, de jó esély van rá, hogy megvalósuljon az elsősorban a gazdaság élénkítésére és a foglalkoztatás ösztönzésére irányuló program.

A 2007-13 közötti időszak nem volt sikeres periódus, az egy főre jutó összegek szerint a régió jóval a vidéki átlag alatt jutott forráshoz, az átfogó nagy programok helyett több indokolatlan fejlesztés valósult meg, rossz volt a stratégia, a prioritások és leállt a munkahelyteremtés. A Balatonnak önállóan meg kell jelennie a fejlesztéspolitikában, a döntéseknek helyben kell megszületniük, és átgondolt, fejlesztésre érdemes tervek kellenek, ez lehet a siker záloga – hangzott el az ülésen.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy kell egy kompetens, erős rendszer, amely elvégzi és koordinálja a régió feladatait – megfelelő felhatalmazással ezt a szerepet töltheti be a Balaton Fejlesztési Tanács.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.