Oldal kiválasztása

Ritka jelenség a Balatonnál

Szerző: | 2013-02-17.

Jelentősen több eső és hó hullt eddig a télen a szokásosnál, a Balaton három Velencei-tónyi vízmennyiséggel bővült az év eleje óta, már 70 centiméter a vízszintje. A héten egy mediterrán ciklon megbillentette a Balaton víztükrét fél méteres vízszintkülönbség volt a tó két végén.

 

Eddig másfélszer csapadékosabb volt az átlagosnál a tél, így tudott megfelelően átitatódni vízzel a talaj az extrém száraz 2012-es év után. Év eleje óta három Velencei-tónyi vízmennyiség (120 millió köbméter) érkezett a Balatonba, 20 centimétert emelve a víz szintjén, de még így is messze van az ideálistól. Újabb esőzések kellenek ahhoz, hogy a turisztikai szezonban a fürdőzéshez és hajózáshoz optimális vízszint alakulhasson ki, igaz a part menti részeken több helyen már most belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Az lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne a vízszint, azonban az elmúlt két rendkívül meleg és csapadékhiányos év után a vízügyi szakemberek elégedettek lennének azzal is, ha 90 centiméter fölé emelkedne a Balaton vízszintje a száraz nyári időszak beköszönte előtt-  tájékoztatta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t.

Csonki István arról is beszámolt, hogy a hét közepén ritka jelenségnek lehettek tanúi a Balaton partján élők. Egy mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy a széllel társulva kibillentette a tó víztükrét hosszanti irányba, 47 centiméteres vízszintkülönbséget okozva a meder két végén: Balatonfűzfőn 51 centiméteres, míg Keszthelyen 98 centiméteres vízszintet mért az automata vízmérő.
A rendkívül ritka irányú és nagyságú „kilengés” nem okozott károkat, ez annak is köszönhető, hogy a tavat nem borította jég, és alacsony a víz szintje.

A sok csapadék hatására a tó déli partján már több helyen védekeznek a belvíz ellen, a Balatonba szivattyúzva a víztöbbletet, ami azonban elenyésző vízmennyiséget jelent a tó víztömege szempontjából.
Az Időkép előrejelzése szerint a következő egy hétben sem lesz kimondottan száraz idő, több esőzésre lehet számítani.

balatonfured.hu
Fotó: Fekete Zsuzsi

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart