Oldal kiválasztása

Balaton és versek

Szerző: | 2013-02-28.

Quasimodo díjazott versek, a város idei kulturális programterve zanzásítva, felolvasás, zene és közös éneklés zulu nyelven. Esszékkel, tanulmányokkal, helytörténeti írásokkal, tragikomédiával és több műfajú irodalmi szövegekkel megjelent a Tempevölgy idei első száma.

 

– Ezt a számot a versek uralják, több Quasimodo díjas költemény is olvasható benne. A Balatonnal külön fejezet foglalkozik, az irodalmi megszólalások mellett ezúttal egy tanulmány is helyet kapott Fekete Péter Balaton, a lét határán címmel értekezik a tó esélyeiről. Van a folyóiratban európai kitekintés, egy kis színház és helytörténet: Németh István Péter egy archív fénykép segítségével emlékezik meg arról, amikor 1935 augusztusában Radnóti Miklós és felesége Kővágóörsön járt – összegezte a periodika tartalmát Praznovszky Mihály, a lap főszerkesztője, aki hozzátette: a Füredi Tavaszi Fesztiválon résztvevő agykutatók előadásához kapcsolódva az agyról szóló kötet is megjelenik a folyóirat könyvsorozatának részeként, benne több klasszikus szerző írásával.

A teljes folyóirat itt olvasható.

A Városi Múzeumban tartott bemutatón Cserép László szerkesztőségi titkár, az önkormányzat kulturális osztályának vezetője, a város idei tervezett kulturális programjairól beszélt. Kiemelte: folytatódnak a hagyományok, ebben az évben is lesznek Jókai Napok, kiállítások és az olasz-magyar év jegyében a korábbiaknál is tartalmasabb Quasimodo költőverseny.

– Sok tervünk van, a cél továbbra is az, hogy Füreden tartalmas kulturális programok legyenek az egész évben. Idén Bujtor István szobrát avatjuk a Jókai Napok keretében, sok-sok programmal kiegészítve, komoly esély van rá, hogy a Rodin és Ferenczy Károly kiállítása mellett ősszel Kondor Béla tárlatot is rendezünk. Sőt felállt egy szakmai kuratórium, amely hosszútávon teremti meg annak lehetőségét, hogy évről évre rangos képzőművészeti kiállítások legyenek a Vaszary Villában. A Kisfaludy Színház pedig reményeink szerint egy pályázati támogatás révén igazán színes előadássorozatot tud színpadra állítani idén – fogalmazott Cserép László.

Az esten a Budapestről érkező költő, Suhai Pál olvasta fel verseit, Bánó Veronika és Rábaközi Rita vezetésével pedig az irodalmárok illetve a közönség együtt énekelt zulu nyelven így idézve meg a folyóiratban megjelent Bérczy József Kalahári című versét.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004