Oldal kiválasztása

Tavasz a Balatonnál

Szerző: | 2013-03-03.

Úgy tűnik visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Nyílik a téltemető és a hóvirág, süt a nap a parton, éledeznek a kávézók teraszai. A komp immár tavaszi menetrend szerint közlekedik és közben magabiztosan növekszik a Balaton, a Zalán árhullám vonul le, már nyolcvan centi fölött a tó vízszintje.

 

A Füredtől pár kilométerre fekvő Aszófői-séd völgyében kinyílt a téltemető, hazánk egyik legkorábban nyíló védett növénye. Az apró termetű mediterrán eredetű, igen ritka növénnyel borított völgy ideális kirándulási hely. Ha marad az enyhe idő, akkor sietni kell, mert egy-két hét alatt elvirágzik az élénk sárga színű virág. Ha téltemető nem is, de hóvirág szép számmal van a Koloska völgyben is – ahova szintén érdemes kilátogatni.

A hirtelen jött felmelegedés kisebb árhullámot okozott, elolvadt minden maradék hó, ömlik a víz a Balatonba. A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint naponta egy-másfél centivel emelkedik most a Balaton vízszintje, a tó átlaga már 82 centiméter. Az év első két hónapjában 171 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőre, ami két és félszerese a sokévi átlagnak, – így van esély arra, hogy májusra a tó elérje az optimális, száz centiméteres vízállást.

Március 1-től a tavaszi menetrend szerint közlekednek a hajók Szántód és Tihany között. Tihanyból reggel 7.30-tól délután 18.30-ig óránként indulnak.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004