Oldal kiválasztása

Az év első fesztiválja

Szerző: | 2013-03-07.

Rodin, Csík zenekar, Ferenczi György, színházi előadások – színvonalas és sokrétű programokkal, március 14-én kezdődik a négynapos Füredi Tavaszi Fesztivál. A város együttműködést kötött a Szépművészeti Múzeummal – hangzott el a Vaszary Villában tartott sajtótájékoztatón.

 

– Újra sokszínű és tartalmas programsorozatot rendezünk a nemzeti ünnepen. Bízunk benne, hogy a rangos kiállítások és a színvonalas rendezvények sok látogatót vonzanak majd Füredre – mondta dr. Bóka István a város polgármester.

Geskó Judit művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa kiemelte: példaértékű összefogás révén mutatják be a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó Auguste Rodin alkotásait a városban.

– A világhírű Rodin kiállítása igazi kuriózum lesz, de nem egyszeri alkalomról van szó. Létrehoztunk a várossal közösen egy szakmai kuratóriumot, amely hosszútávon határozza meg a Vaszary Villa kiállításait. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködési megállapodást kötött a füredi galériával, ennek köszönhetően több rangos képzőművészeti tárlat kerül majd Füredre. Kortárs, klasszikus illetve magyar és európai avantgarde kiállítások nyílnak az elkövetkező négy évben a Vaszary Villában. Ez az együttgondolkodás mindenki számára példaértékű lehet, bizonyítja, hogy van lehetőség a főváros és a vidék közötti szorosabb együttműködésre, hiszen a kultúra mindenkié – hangsúlyozta Geskó Judit. A művészettörténész hozzátette: még májusban Ferenczy Károly, ősszel pedig Keserű Ilona gyűjteményes tárlata nyílik meg a füredi galériában.

– Egészen különleges hely ez itt, a fények is másmilyenek, mintha dél Franciaországban lennénk, ezeket az adottságokat ki kell használni. Négy évre szóló kiállítási tervet készítünk. Az már biztos, hogy jövőre a 60-as 70-es évek magyar avantgarde művészetét mutatjuk itt be a galériában és Ferenczy Béni szobrait – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Geskó Judit.

Kéri Kitty a Kisfaludy Színház igazgatója elmondta: a március 14.-17. között zajló fesztivál ezúttal is színes, több műfajt felvonultató rendezvénysorozatot kínál, Rodin kiállítása, a Csík zenekar illetve Ferenczi György koncertje valamint a Kisfaludy Színház előadásai mellett minden napra jutnak családi programok is.

– Rendhagyó irodalmi programokkal, gyerekelőadásokkal, humorral vegyített hangulatos reformkori sétával készülünk. Neves színészek lépnek majd fel, itt lesz velünk Blaskó Péter, Oroszlán Szonja, Szalma Tamás, Trokán Anna, és minden napra jut egy-egy színházi előadás is – fogalmazott Kéri Kitty.

A város egy újdonsággal is szolgál: a Rodin kiállítás teljes anyaga megtalálható a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban, amely egyrészt invitál a kiállítás megtekintésére másrészt a galériában tartalmas információkkal egészíti ki a látottakat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A március 14.-17. között zajló Füredi Tavaszi Fesztivál részletes ajánlója, programja itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004