Oldal kiválasztása

Bujtor István újra csónakba ül

Szerző: | 2013-03-13.

A móló előtt, a Vitorlás téren emel szobrot a város Bujtor Istvánnak. Az alkotást Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász készíti, akivel a szobor leendő helyszínén beszélgettünk. Mint mondta, hamar döntött: a víz segítségével idézi meg a közkedvelt színészt. Videó a készülő szoborról.

 

A bronzszobor Bujtor Istvánt egy balatoni vörös kőből készült hajótöredékben ülve ábrázolja. Az embernagyságúnál valamivel nagyobb alkotást a móló előtt, amennyire csak lehet, közel a Balatonhoz állítják majd fel. A szobor már javában készül, Farkas Ádám Munkácsy-díjas művész ezúttal otthagyta a műtermében álló agyagszobrot és az alkotás leendő helyszínét járta körül.
A művészt a család kérte fel a portré elkészítésére, aki elmondása szerint a mintázás megkezdése előtt heteken át csak Bujtor filmeket nézett.

– Ismertem őt személyesen, egészen fiatal korunk óta, sokat segítettek az emlékek, pontosan él bennem a személyisége és a kisugárzása. Ennek ellenére mégis úgy éreztem, meg kell néznem újra a filmeken, ezúttal úgy tekintettem rá, mint egy megelevenedett modellre. Ekkor döntöttem el, hogy egy vitorlás kormányosaként ábrázolom őt. A víz, mint elem és látvány is erősen hozzátartozik, ezt szerettem volna ábrázolni. A szobor reményeim szerint megidézi Bujtor Istvánt, úgy, hogy a viszonylag egyszerű plasztikus alak hordoz majd valami titkot is. Akkor jó egy szobor, ha van benne valami megfogalmazhatatlan rejtély, amiért az ember úgy érzi, hogy újra és újra látnia kell – mondta Farkas Ádám.

A május 5-én, a színész 71. születésnapja alkalmából avatandó köztéri alkotás várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz, érdekessége, hogy a művész arra törekedett, hogy kontaktusba is lehessen kerülni a szoborral. Program.

– Ott ül majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, – a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére az alkotó.

A videón Farkas Ádám saját műtermében mutatja be a készülő szobrot. (A videóban 9.20-nál látható egészében, milyen is lesz a köztéri alkotás.) Klikk a képre.

Bujtor István színházteremtő és alkotó munkássága illetve a Balaton filmjei révén rendkívül sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlás bajnok lett, – igazi balatoninak vallhatta magát.

Több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, elsősorban Füreden és Tihanyban. Az Ötvös Csöpi sorozat 1980-ban indult el, A Pogány Madonnával, majd következett a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, a Zsaruvér és csigavér, majd utolsóként a 2007-ben rögzített A szerencse fia című film. A tervek szerint a szoboravatás alkalmából a városban ismét látható lesz majd az összes alkotás.

Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át. A Vitorlás téren felállított bronzszobrához az önkormányzat 5, támogatók pedig 7,5 millió forintot biztosítanak.

balatonfured.hu
Videó: MMA

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004