Oldal kiválasztása

Petőfi napja

Szerző: | 2013-03-15.

1848. március 15-e a legnagyobb bátorítást jelentette az újkori magyar történelemben, hatása máig él. Összefoglalja a magyar szabadság-eszményt. Azt üzeni, hogy tehetséggel, elvhűséggel és bátorsággal van mód a kitörésre – hangzott el a nemzeti ünnep városi rendezvényén.

 

 

A rendkívüli időjárás miatt Hammerstein Judit az Emberi Erőforrások Minisztérium szakállamtitkára nem tudott jelen lenni az ünnepségen, beszédét Kéri Kitty színművész olvasta fel.

– A nemzet nagy pillanataira mindig érdemes emlékezni, csakis így beszélhet hozzánk utódokhoz a történelem. Március 15-e a szabadság nagy erejét demonstrálja a nemzet számára. A 48-as szabadságharcnak, és az 56-os forradalomnak oroszlánrésze van abban, hogy a szabadságért meghalni kész nemzetként tekintenek ránk az egész világban – fogalmazott Hammerstein Judit.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy balatonfüredi polgárok is részesei voltak a forradalomnak és szabadságharcnak, név szerint 21 Füredről és 15 Arácsról származó honvédet ismerünk, akik a szabadságért harcoltak.

– Vannak köztük olyanok, akik a nemzet emlékezetébe is beírták a nevüket, mint Noszlopy Gáspár, Orzovenszky Károly orvos-őrnagy vagy éppen Klapka segédtisztje, majd alezredese Prágay János. Rájuk emlékezve büszkeség töltheti el Füred mai polgárait. Éljen Petőfi napja, éljen a magyar szabadság – zárta végül gondolatait Hammerstein Judit.

Az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepség után az egybegyűltek fáklyával vonultak a Széchenyi-szoborhoz, ahol koszorúzással zárult az ünnepség.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004