Oldal kiválasztása

Rodin mediterrán fényben

Szerző: | 2013-03-16.

Márvány, gipsz és bronz szobrok, portrék, aktok, grafikák. A híres, egykor botrányt kavart egészalakos Érckor és a már érett korszak szobrai. Megnyílt a nagy francia klasszikus Auguste Rodin kiállítása a Vaszary Villában. A Szépművészeti Múzeumtól érkező alkotások így együtt most láthatók először.

 

– Tradíció és újítás mindig együtt jár. Nyitottnak kell lenni a sajátunktól eltérő kultúrákra is. Ez Rodin üzenete. Azt mondta, hogy nem reprodukálja, hanem folytatja a múltat. Fürednek a nagy szobrászunk tárlata mellett sok más vonzó tulajdonsága van, méltán lehet a kultúra városa – mondta a zsúfolásig telt Vaszary Villában rendezett tárlat megnyitón Roland Galharague, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete.

Geskó Judit művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa kiemelte: példaértékű összefogás révén mutatják be a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó Rodin alkotásait a városban.
– Füreden különleges atmoszféra van, különleges mediterrán fények, amelyek szinte körbeölelik a szobrokat. Rodin alkotásai itt nagyon jó helyen vannak – fogalmazott Geskó Judit, aki kiemelte: a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria hosszú távú kiállítási tervet készít a Vaszary Villával, így a jövőben is rangos kiállítások nyílnak majd Füreden.

A múzeumokkal kötött együttműködést hangsúlyozta dr. Bóka István polgármester is, aki szerint ezzel Füred újra bizonyíthatja majd, hogy a kultúra és a művészet városa.

Illyés Mária művészettörténész részletesen beszélt Rodin alkotásairól, mint mondta, a kiállított művek lefedik az impresszionista szobrász szinte teljes művészi pályáját. Érdekességük, hogy valamennyit az 1900-as évek elején, a művésztől magától vásárolta a Szépművészeti Múzeum. Az 1876-ban készült Érckorról megjegyezte: a szobor egészen új hangot ütött meg, új utakat nyitott az egyetemes szobrászatban, ráadásul igen különleges és ritka technikai eljárással készült, egyediségét a kiemelkedő minőségű patinázás is emeli, nem véletlen, hogy a Rodin életműben megkülönböztetett helyet foglal el.

– Itt látható a Szirének című szobor is, amelyet a kiváló muzeológus Térey Gábor 1901-ben vásárolt meg a művésztől, úgy hogy Rodin a párizsi világkiállításon szereplő szobrot kivette a tárlatból és azonnal postázta is Budapestre – tette hozzá a művészettörténész.

A Rodin tárlat hanganyagokkal és videókkal együtt megtalálható a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban. A modern audioguide tartalmas információkat ad a műtárgyakról és a művészről.

A rendezvény zárásaként E. Csorba Csilla a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója megnyitotta az utolsó mecénást, Hatvany Lajost (1880-1961) az írót, kritikust, irodalomtörténészt, a Nyugat című folyóirat alapítóját megidéző irodalmi kiállítást, valamint N. Csathó Gizella rajzait, festményeit felölelő kiállítását, amelyek szintén a Vaszary Villában láthatók.

Rodin tárlata június 23-áig látogatható a Vaszary Villában.


balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004