Oldal kiválasztása

Az utolsó mecénás

Szerző: | 2013-03-18.

Karikatúrák, fotográfiák, grafikák és irodalmi hanganyagok idézik meg a 20. századi Magyarország irodalmi életének egyik különleges, nagy hatású egyéniségét, az utolsó mecénást, többek között Ady, József Attila, Márai, Karinthy támogatóját, Hatvany Lajost. Európai rangú tehetség volt.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum karikatúragyűjteményéből és fotógyűjteményéből, valamint a Hatvani Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatott grafikákon és fotókon keresztül mutatja be az irodalmi tárlat Hatvany Lajos (1880-1961) csalódásokkal, örömökkel, jelentős irodalomtörténeti tettekkel tarkított tartalmas életét. A kiállítás, amelyet H. Szilasi Ágota művészettörténész rendezett nem csak, mint irodalmi mecénást, a Nyugat folyóirat mentorát, Ady Endre, József Attila, Márai Sándor, Karinthy Frigyes támogatóját, vagy mint irodalomtörténészt, akit egész életén át foglalkoztatta Petőfi Sándor költészete, mutatja be, hanem mint írót is megidézi. Hatvany, aki jelentős magyar irodalmárok mellett jó barátságot ápolt az európai irodalmi élet jeles alakjaival is, például Thomas Mannal, maga is írt és alkotott.

A kiállításon látható fotók és rajzok megidézik személyiségét, nyúlánk, arisztokratikus megjelenését, jellegzetes gesztusait, arckifejezéseit.
A tárlat a karikatúra és a beállított vagy pillanat fotó kettősségére épít. Az éles szemű, gunyoros megfogalmazás, a sűrített jellemrajz, mely a karikatúrák lényege különleges viszonyba kerül a megkomponált fotókkal. A két műfaj párhuzama, a fekete-fehér világ intellektualitása az, ami megidézi, megteremti a 20. század első felének, majd az 50-es évek Magyarországának szellemi állapotait.

A tárlat egyik különlegessége Swierkiewicz Róbert fotóinstallációja (1978), mely Ady Endre halotti maszkját ábrázolja, rajta a Hatvanyhoz írt versének (Hunn, új legenda, 1913) soraival. (Képünkön.)

Hatvany Lajos kötődött a Balatonhoz, kedvelt pihenő helye volt, sőt Thomas Mann is Hatvany révén írta bele motívumként regényébe a Balatont. Balatonfüred pezsgő művészeti élete is nagy hatással volt rá, és kötődött a városhoz az itt gyógykezelt művészek révén is, hiszen például Ady füredi gyógykezelését részben mag finanszírozta.

A kiállítás június 30-ig látogatható a Vaszary Villában.


balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004