Oldal kiválasztása

Füredi diáklány sikere

Szerző: | 2013-04-05.

2012-ben az Európai Uniónak ítélték oda a Nobel-békedíjat, melynek alkalmából pályázatot írtak ki fiatalok számára, amelyen egyetlen magyar díjazottként, korcsoportjában harmadik helyezett lett Fabacsovics Lili. A füredi diáklány jelenleg az ELTE BTK magyar szakos hallgatója.

 

A pályázat kiírója az Európai Tanács volt az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel közösen, illetve az Európai Ifjúsági Fórummal partnerségben. Az Európai Unió bármely országából (valamint a tagjelölt és csatlakozó országokból), az EU bármely hivatalos nyelvén lehetett pályázni, 3 kategóriában: a 8-12 éves a rajz-, a 13-17 éves tinédzserek és a 18-24 éves fiatalok tweetversenyre jelentkezhettek.

A tweetversenyen legfeljebb 120 karakter terjedelemben kellett megfogalmazni a választ a pályázat témájára, azaz: „Mit jelent számodra, hogy Európában béke uralkodik?”.

A feladat fő nehézségét az adta, hogy a nagyon rövid terjedelem miatt a szöveg minden egyes szavának nagy jelentősége van. Pontos megfogalmazást és hatásos képi megjelenítést igényel. Az előválogató során az Európai Ifjúsági Fórum – az európai uniós intézmények közösségi médiával foglalkozó munkatársainak segítségével – minden korcsoportban kiválasztotta a 16 legjobb pályaművet. Az előválogatón kiválasztott pályamunkákat zsűri bírálta el, a kiválasztott munkákat angol nyelvre fordíttatták és küldték tovább.

A zsűriben az Európai Ifjúsági Fórumot egy, az Európai Unió intézményeit több fő képviselte, és a civil társadalom is képviseltette magát egy taggal. A zsűri elnöke Jean Van Hamme, hírneves képregény-szerző volt. A zsűri a díjazott munkákat a következő szempontok alapján választotta ki a rövid szövegek esetében: az üzenet tartalma és a szöveg azon képessége, hogy az olvasót magával ragadja.

Eredetileg minden kategóriában 1-1 díjatt osztottak volna ki, de a pályázatok minőségi és magas száma miatt a zsűri úgy döntött, ezüst- és bronzérmet is kiad. A díjazottak között egyetlen magyar található. A 3. korcsoportban 3. helyet szerzett – a több mint 2500 pályázó közül -, a Balatonfüreden élő diáklány, Fabacsovics Lili, az ELTE BTK magyar szakos hallgatója.

Íme a díjazott szöveg: Ütközet. Taktika. Támadás. Küzdelem. Lövés. Ma egy gól születése – régen egy ember halála. A különbség négy betű: béke.

A szöveg bronzérmet kapott, és az Európai Unió mind a 23 hivatalos nyelvére lefordítva jelentették meg az EU honlapján.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004