Jókai Napok: kiállítás és szoboravatás

Ferenczy Károly kiállítás, Bujtor István szobrának avatása, irodalom, gasztronómia és a hagyományokhoz híven egykori villájának kertjében emlékezés a nagy íróra – ez lesz az idei XXII. Jókai Napok programja. A város emblematikus rendezvény sorozatát május 3-5. között tartják meg.

 

– A hagyományoknak megfelelően idén is megállapodást kötöttünk egy hozzánk hasonló értékrendet valló várossal, ezúttal Szolnok az új partner. A város arculatához hozzátartozó programunk ezúttal két rendezvénnyel bővül. Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek kiállítása révén egy igazán rangos tárlat nyílik a Vaszary Villában, a Vitorlás téren pedig Bujtor István szobrát avatjuk. Kevesen tettek annyit a Balaton népszerűsítéséért mint ő, ráadásul filmjeiben Füred és Tihany markánsan megjelenik, fontos gesztusnak tartom, hogy a család hozzájárult ahhoz, hogy Füreden egy igazán beszédes szoborral emléket állítsunk Bujtor Istvánnak – fogalmazott dr. Bóka István polgármester a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.

Dallos Krisztina a Vaszary Villa igazgatója kiemelte: a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve rendezett tárlaton Ferenczy Károly több emblematikus műve is látható lesz, mellette a nagybányai mesterek mintegy húsz alkotása szerepel majd a kiállításon, amelyet a művésztelep történetét bemutató dokumentumfilm is gazdagít. – A nagybányai művésztelep alkotói közül többen személyesen ismerték Jókait. Réti István meg is festette a „nagy magyar mesemondót” – tette hozzá Dallos Krisztina.

Cserép László az önkormányzat művelődési osztályának vezetője hangsúlyozta: az immár 22. alkalommal megrendezendő Jókai Napokon minden tradicionális programot megrendeznek, lesz Jókai ünnepség, irodalmi matiné, díszebéd és a Koloska-völgyben bableves-főző verseny.

A rendezvény részletes programja itt.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.