Megkezdték a szúnyogirtást

A csapadékos időjárás és a hirtelen jött felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának, ezért feszített tempójú irtásra kell számítani a Balatonon. Az elmúlt napokban egyre több szúnyog lepte el a tó partját, ami miatt a biológiai irtást a szokottnál korábban el kellett kezdeni.

 

Pénteken légi biológiai irtást végeznek az üdülőrégióban, amit célszerű lenne 1900 hektáron végrehajtani, de a természetvédelmi területek, illetve légügyi tiltások miatt csak 1500 hektáron tudják elvégezni a munkát – jelentette be az irtást végző szakértői csoport.

Nem lehetett előbb elkezdeni az irtást, mert ki kellett várni azt az időszakot, amikor a szúnyoglárvák kellően érzékeny stádiumba kerülnek, és hatásossá válik ellenük a biológiai védekezés. Arra kell számítani, hogy hamarosan szükség lesz egy kémiai irtás bevetésére is, és az idei nyári szezonban a korábbi éveknél több biológiai, valamint kémiai védekezésre lesz szükség. Ennek költsége 50-70 millió forint körül alakul, amely keret biztosított. Az összeg felét az állami turisztikai célelőirányzatból a Magyar Turizmus Zrt., a másik felét az érintett önkormányzatok állják.

Forrás: MTI

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.