Oldal kiválasztása

Egyesítik a kulturális intézményeket

Szerző: | 2013-05-02.

Összevonják a város három kulturális intézményét, az átalakítástól a korábbinál összehangoltabb és hatékonyabb működést, a forrás lehetőségek jobb felhasználását, valamint a város rendezvényeinek átgondoltabb szervezését várják. A FüredKult Kft. júniusban indul.

 

A képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött az intézmények átstrukturálásáról, az eddig alapszinten működő három intézmény egy, kiemelt szakmai szervvé válik. A Városi Művelődési Központ, a Kisfaludy Sándor Kulturális Nonprofit Kft. és a Városi Múzeumot, a Vaszary Villát és a Jókai Emlékházat működtető Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. tevékenységeit integrálták, a működést 2013. június 30-tól a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. azaz a FüredKult Kft. biztosítja.

A rendkívüli testületi ülésen a grémium 3 tartózkodás mellett szavazta meg az intézmények integrációját (előterjesztés alább csatolva) azzal a kiegészítéssel, hogy a következő rendes testületi ülésre a FüredKult Kft. valamennyi fontos alapdokumentumát megkapják a képviselők.

A Városi Művelődési Központ, mint önálló költségvetésű intézmény megszűnik, teljes közalkalmazotti állományát és infrastruktúráját átveszi az új intézmény, amelybe a Kisfaludy Színház is beolvad. A jogutódként működő egyszemélyes, kiemelkedően közhasznú nonprofit korlátolt felelősségű társaság, ügyvezetőjének az önkormányzat művelődési osztályán dolgozó Lakatosné Kositzky Anettet, társügyvezetőjének Cserép Lászlót nevezték ki, aki emellett marad a művelődési osztály vezetője is. Mindkét megbízás öt évre szól.
Az összesen 25 főállású alkalmazottat foglalkoztató Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. működését háromtagú felügyelőbizottság – Hári Lenke, Nagy Jenő, Molnár Judit– ellenőrzi.

A város kulturális életét eddig több, külön költségvetési szervként működő, ám alkalmanként azonos feladatokat ellátó intézmény szervezte, amely a rendelkezésre álló humán- és gazdasági erőforrások szétforgácsoltsága miatt helyenként koordinálatlan volt. A struktúra racionalizálása már évek óta időről-időre felmerült, hiszen a forráshiány mindhárom intézménynek problémát jelentett. Az összevonás révén egységesíteni lehet a feladatokat, megszüntethetők a párhuzamosságok, és nem egymás rovására történik majd a források megszerzése – áll az előterjesztésben.

Az előterjesztéssel kapcsolatban Takács Miklós, Szalai Gábor és Ujhelyiné Károlyi Krisztina is aggályait fejezte ki. A képviselők egyebek mellett hiányolták az egyesített kft. alapító okiratát, gazdálkodási tervét, illetve megkérdőjelezték miért neveznek ki két ügyvezetőt, valamint konkrét választ vártak arra, miért van szükség az átszervezésre.

A Városi Művelődési Központ igazgatója Baán Beáta nyugdíjba megy, míg Dallos Krisztina, a FüredKult vezetője családi okokra hivatkozva kérte felmentését. A vezető nélkül maradt két intézmény illetve a Kisfaludy Színház létszámproblémái miatt kellett a struktúrát átalakítani -hangzott el az ülésen.
– Most jött el az ideje annak, hogy át kell gondolnunk, mit akarunk az intézményekkel. Elégedett voltam az intézményvezetők munkájával, megköszönöm nekik a szakmai teljesítményüket, de távozásukkal egy új helyzet állt elő. Az összevonással egy erős rendszert szeretnénk létrehozni, amely megtalálja a struktúrában lévő tartalékokat. Nem akarunk spórolni, minden eddigi feladatot továbbra is ellátnunk, és erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy egyetlen érintett alkalmazott egzisztenciális érdeke se sérüljön – fogalmazott az ülésen dr. Bóka István polgármester.

A városvezető a felmerült aggályokra reagálva elmondta: lényegesnek tartja, hogy a FüredKult Kft. tevékenységét az önkormányzat markáns ellenőrzése alatt tartsa, ezért, a hatékonyabb működésért van szükség két vezetőre.

A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. saját tőkéje a tavaly decemberi mérleg szerint közel 13 milliós hiányt mutat, amelynek jelentős részét szállítói tartozások teszik ki. Mivel hiánnyal nem valósítható meg az intézményi átalakítás, a testület döntött arról is, hogy az önkormányzat kölcsönt biztosít a társaság helyzetének rendezéséhez.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004