Oldal kiválasztása

Megkezdődtek a Jókai Napok

Szerző: | 2013-05-03.

Jókai kultuszának ápolásával, alakjának megidézése mellett, kaput nyitunk más városok, tájak felé. Az írót bizonyára elégedettséggel töltené el mindez, mert Füred a múzsák kedvelt helye és nemcsak erre a három napra – mondta az ünnepségen Bóka István polgármester.

 

A Jókai Emlékház udvarában rendezett hagyományos ünnepségen a polgármester hangsúlyozta: fontos a szellemi örökség ápolása, fontos, hogy a diákok folytassák és éltessék a hagyományt.
– Legalább ilyen lényeges, hogy a Jókai Napok apropóján évről-évre keressük a kulturális partnereinket, keressük a kapcsolatot a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal, és igyekszünk sajátos kulturális alkalmakat is teremteni. Idén Ferenczy Károly festőművész és a nagybányai mesterek kiállítása nyílik meg a parton pedig egy balatoni legendának, Bujtor Istvánnak emelünk szobrot. Úgy hiszem Jókai elégedetten csettintene minderre – mondta dr. Bóka István.

A 22. alkalommal megrendezett számos kulturális programot felölelő Jókai Napok díszvendége ezúttal Szolnok városa, amelynek küldöttsége is részt vett a megnyitón.
– 938 éves város vagyunk, erős kulturális gyökerekkel és nyitottsággal. Tizenegy testvérvárosunk van, de Balatonfüred az első, amellyel kulturális partnerséget kötöttünk. Nagyon szeretjük Füredet, a Balatont, azt kérjük a helyiektől, hogy jöjjenek el hozzánk és ismerjék meg az Alföld szívében fekvő városunkat – fogalmazott Szabó István Szolnok alpolgármestere, aki hozzátette: nagy örömmel írják alá a két város közötti egy éves kulturális partnerségéről szóló egyezséget.

Az ünnepségen Barabás Botond a Szolnoki Szigligeti Színház színművésze olvasta fel Bródy Sándor Jókairól szóló írását. Bródy az íróról, mint barátról és mesterről emlékezett meg a szövegben.

Jókai egykori villájának udvarán az egybegyűltek megkoszorúzták az író obeliszkjét ezzel kezdetét vette a három napos rendezvény sorozat. Lesz Ferenczy Károly tárlat megnyitó, Bujtor szobor avatás a Vitorlás téren, irodalom, filmvetítés, Mesekastély, a szombat pedig a közkedvelt Jókai-bableves verseny jegyében telik. Részletes program itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004