Megkezdődtek a Jókai Napok

Jókai kultuszának ápolásával, alakjának megidézése mellett, kaput nyitunk más városok, tájak felé. Az írót bizonyára elégedettséggel töltené el mindez, mert Füred a múzsák kedvelt helye és nemcsak erre a három napra – mondta az ünnepségen Bóka István polgármester.

 

A Jókai Emlékház udvarában rendezett hagyományos ünnepségen a polgármester hangsúlyozta: fontos a szellemi örökség ápolása, fontos, hogy a diákok folytassák és éltessék a hagyományt.
– Legalább ilyen lényeges, hogy a Jókai Napok apropóján évről-évre keressük a kulturális partnereinket, keressük a kapcsolatot a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal, és igyekszünk sajátos kulturális alkalmakat is teremteni. Idén Ferenczy Károly festőművész és a nagybányai mesterek kiállítása nyílik meg a parton pedig egy balatoni legendának, Bujtor Istvánnak emelünk szobrot. Úgy hiszem Jókai elégedetten csettintene minderre – mondta dr. Bóka István.

A 22. alkalommal megrendezett számos kulturális programot felölelő Jókai Napok díszvendége ezúttal Szolnok városa, amelynek küldöttsége is részt vett a megnyitón.
– 938 éves város vagyunk, erős kulturális gyökerekkel és nyitottsággal. Tizenegy testvérvárosunk van, de Balatonfüred az első, amellyel kulturális partnerséget kötöttünk. Nagyon szeretjük Füredet, a Balatont, azt kérjük a helyiektől, hogy jöjjenek el hozzánk és ismerjék meg az Alföld szívében fekvő városunkat – fogalmazott Szabó István Szolnok alpolgármestere, aki hozzátette: nagy örömmel írják alá a két város közötti egy éves kulturális partnerségéről szóló egyezséget.

Az ünnepségen Barabás Botond a Szolnoki Szigligeti Színház színművésze olvasta fel Bródy Sándor Jókairól szóló írását. Bródy az íróról, mint barátról és mesterről emlékezett meg a szövegben.

Jókai egykori villájának udvarán az egybegyűltek megkoszorúzták az író obeliszkjét ezzel kezdetét vette a három napos rendezvény sorozat. Lesz Ferenczy Károly tárlat megnyitó, Bujtor szobor avatás a Vitorlás téren, irodalom, filmvetítés, Mesekastély, a szombat pedig a közkedvelt Jókai-bableves verseny jegyében telik. Részletes program itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.