Oldal kiválasztása

Kulturális rendszerváltás Füreden

Szerző: | 2013-05-04.

Füreden kulturális rendszerváltozás történik. A mai megnyitóhoz hasonló közösségi alkalmakra van szükség, amelyek a kulturális élmény mellett erősítik a helyiek identitását is – mondta Halász János kulturális államtitkár, Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek tárlatának megnyitóján.

 

– Füreden elkötelezettek a kulturális alapú városfejlesztés mellett, amely rövid idő alatt eredményeket is hozott. Munkahelyeket teremt, élénkíti a turizmust, minőségi programokat kínál és tartást, önbecsülést ad a helyieknek – hangsúlyozta a Vaszary Villában rendezett megnyitón az államtitkár, aki hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkötelezett abban, hogy a nemzeti közgyűjtemények kincsei eljussanak a vidéki városokba is.
– Ez egy jó kezdeményezés, ezt minden erőnkkel támogatni kell. Ebben is példát mutatott Füred, hiszen az országban elsőként kezdeményezett más városokkal kulturális partnerségi viszonyt – mondta Halász János.

– A város stratégiai partnerséget kötött a Nemzeti Galériával, az együttműködés tovább erősíti Füred kulturális életét, úgy gondolom, jó irányba haladunk – vélekedett a megnyitón Bóka István polgármester, aki megköszönte a Vaszary Villa igazgatójának, Dallos Krisztinának az eddigi munkáját, aki családi okok miatt mondott le posztjáról.

A megnyitón Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese a tárlat anyagáról elmondta: önelvű, élményszerű, helyenként impresszionista jegyeket mutató műveket láthatnak az érdeklődők, köztük Ferenczy Károly monumentális, átszellemült alkotásait.

A megnyitó végén a kiállítás rendezője Plesznivy Edit művészettörténész tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek. A tárlatról bővebben itt.

A kiállításon Ferenczy Károly 19 reprezentatív festménye illetve grafikái láthatók, társítva a nagybányai művésztelep mestereinek – Hollósy Simon, Réti István, Iványi Grünwald Béla, Thorma János, Glatz Oszkár, Csók István és Koszta József – 21 művével, valamint az illusztrációkkal teli irodalmi albumokkal. A félszáz művet felvonultató kiállításon a nagybányai művésztelep történetét bemutató dokumentumfilm is látható.

A tárlat szeptember 15-ig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004