Oldal kiválasztása

Új füredi klasszikus

Szerző: | 2013-05-05.

A köztéri alkotás már most a város egyik új turisztikai látványossága, egy új klasszikus, az egyik kihagyhatatlan szuvenír a városból. Még csak két napja áll a téren, de a járókelők máris birtokba vették a szobrot – viszik magukkal Bujtor Istvánt, viszik magukkal Füredet. Felavatták a színművész szobrát.

 

Bujtor István ereje és bátorsága, a kultúrában és a sportban betöltött szerepe, inspiráló személyisége példa lehet mindannyiunk számára. Ezzel az élő szoborral méltó jelet hagyunk róla – mondta a zsúfolásig telt Vitorlás téren tartott szoboravatón Halász János kulturális államtitkár.

– Amennyire ő vigyázott a Balatonra, úgy vigyázzunk mi is erre a szoborra és István emlékére – fogalmazott Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész.

Dr. Bóka István Füred polgármestere hangsúlyozta: kevesen tettek annyit a Balatonért, a táj népszerűsítéséért, mint Bujtor István, aki kitűnő vitorlázó is volt, ezért áll itt a szobra, ahonnan elindult a magyar vitorlázás története.

A Balatoni legenda című szobrot, amelyet Bujtor István 71. születésnapja alkalmából emeltek a színművész özvegye, Bujtor Judit leplezte le.

A bronzszobor Bujtor Istvánt egy balatoni vörös kőből készült hajótöredékben ülve ábrázolja. Az embernagyságúnál valamivel nagyobb alkotást Farkas Ádám Munkácsy-díjas művész formázta meg, akit a család kért fel a portré elkészítésére.

– Ismertem őt személyesen, egészen fiatal korunk óta, sokat segítettek az emlékek, pontosan él bennem a személyisége és a kisugárzása. Hamar eldöntöttem, hogy egy hajó kormányosaként ábrázolom, hiszen a víz, mint elem és látvány erősen hozzátartozik a személyéhez. A szobor reményeim szerint megidézi Bujtor Istvánt, úgy, hogy a viszonylag egyszerű plasztikus alak hordoz valami titkot is. Akkor jó egy szobor, ha van benne valami megfogalmazhatatlan rejtély, amiért az ember úgy érzi, hogy újra és újra látnia kell – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Farkas Ádám.

A köztéri alkotás már most a város egyik új turisztikai látványossága, egy új klasszikus, a kihagyhatatlan szuvenír a városból. Még csak két napja áll a téren, de a járókelők máris birtokba vették a szobrot, van, aki beül a hajóba, van, aki egyenesen a színész ölébe, vagy éppen csoportosan csimpaszkodnak rá, a kimértebbek decens mosollyal melléállnak, megérintik vagy csak méregetik csípőre tett kézzel. Mindenki véleményez, mondja a magáét. És persze mindez fényképeken megörökítve, – viszik magukkal Bujtor Istvánt, viszik magukkal Füredet.
– Ez volt a szándék. Ott ül a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, a szobor felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát – tette hozzá az alkotó.

Bujtor István színházteremtő és alkotó munkássága illetve a Balaton filmjei révén sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlás bajnok lett, – igazi balatoninak vallhatta magát.
Több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, elsősorban Füreden és Tihanyban. Az Ötvös Csöpi sorozat 1980-ban indult el a Pogány Madonnával, majd következett a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, a Zsaruvér és csigavér, majd utolsóként a 2007-ben rögzített A szerencse fia című film.

Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át. A Vitorlás téren felállított bronzszobrához az önkormányzat 5, támogatók pedig 8 millió forintot biztosítottak.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004