Pünkösdi Fesztivál

Csík zenekar, Ferenczi György, színházi előadások – színvonalas, sokrétű programokkal, május 17-én kezdődik a Pünkösdi Tavaszi Fesztivál. Újra megelevenedik a reformkori városrész, lesz irodalom, gyerek programok, némi agykutatás és rendhagyó séta. Ismét egy hosszú hétvége.

 

A május 17. – 20. között zajló fesztivál színes, több műfajt felvonultató rendezvénysorozatot kínál. A rendkívüli hóhelyzet miatt márciusban elmaradt Tavaszi Fesztivál programjait most rendezik meg. RÉSZLETES PROGRAM

Petőfi Sándor versei dübörögnek majd megalkuvást nem ismerő hangon. Blues, népzene, vers-interpretálás, humor és szívből jövő muzsika. Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros a Rackajam formációval lép színpadra.
– Kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Velem sem történt ez másként – vallja Ferenczi, akit már húsz évvel ezelőtt a trossingeni szájharmonika világbajnokságon a világ legjobb szájharmonika-játékosának választottak. Beszélgetés Ferenczi Györggyel itt. (Képre kattintva videó.)

Irodalom, színházi előadások valamint sajátos reformkori séta is várja majd az érdeklődőket. A Kisfaludy Színház előadásai minden napra kínálnak egy-egy családi programot. Pörköltészet címmel a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzát tartanak a Vitorlás étteremben. Arany János és Petőfi művei fölött hosszúlépések kíséretében készül a finom menü. Lesz előadás a gyerekeknek, különleges színpadi játék Arany János: A nagyidai cigányok című művéből, műsort ad a Lóczy gimnázium diákszínpada, és bemutatják A helység kalapácsát, amely Petőfi humora és Besenczi Árpád groteszk játéka révén a vérbeli vásári komédiák miliőjét idézi meg.

Sajátos reformkori séta indul Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával, majd magyar agykutatók ültetnek fát a Nobel-díjasok ligetében és tartanak a laikusok számára is érthető, érdekességekkel szolgáló előadást az agyról. Itt lesz Somogyi Péter, Freund Tamás, és Buzsáki György, akik közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat (Brain Prize), amelyet az agykutatók Nobel-díjának tartanak világszerte. Ehhez kapcsolódóan a füredi szerkesztésű folyóirat, a Tempevölgy külön irodalmi kötetet adott ki az agyról.

A fesztivál zárásaként május 20-án este egy igazi húzónév, a magyar népzene jelenleg kétségkívül egyik legnépszerűbb és legelismertebb formációja a Csík zenekar ad koncertet. A népzenét újraértelmező zenekar ismét bizonyíthatja, hogy a kihagyhatatlan Most múlik pontosan mellett számos gyönyörű dalt szólaltatnak meg. Beszélgetés Csík Jánossal itt. (Videó a képre kattintva.)

balatonfured.hu
Fotó: Pető Piroska

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.