Oldal kiválasztása

Pünkösdi Fesztivál

Szerző: | 2013-05-09.

Csík zenekar, Ferenczi György, színházi előadások – színvonalas, sokrétű programokkal, május 17-én kezdődik a Pünkösdi Tavaszi Fesztivál. Újra megelevenedik a reformkori városrész, lesz irodalom, gyerek programok, némi agykutatás és rendhagyó séta. Ismét egy hosszú hétvége.

 

A május 17. – 20. között zajló fesztivál színes, több műfajt felvonultató rendezvénysorozatot kínál. A rendkívüli hóhelyzet miatt márciusban elmaradt Tavaszi Fesztivál programjait most rendezik meg. RÉSZLETES PROGRAM

Petőfi Sándor versei dübörögnek majd megalkuvást nem ismerő hangon. Blues, népzene, vers-interpretálás, humor és szívből jövő muzsika. Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros a Rackajam formációval lép színpadra.
– Kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Velem sem történt ez másként – vallja Ferenczi, akit már húsz évvel ezelőtt a trossingeni szájharmonika világbajnokságon a világ legjobb szájharmonika-játékosának választottak. Beszélgetés Ferenczi Györggyel itt. (Képre kattintva videó.)

Irodalom, színházi előadások valamint sajátos reformkori séta is várja majd az érdeklődőket. A Kisfaludy Színház előadásai minden napra kínálnak egy-egy családi programot. Pörköltészet címmel a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzát tartanak a Vitorlás étteremben. Arany János és Petőfi művei fölött hosszúlépések kíséretében készül a finom menü. Lesz előadás a gyerekeknek, különleges színpadi játék Arany János: A nagyidai cigányok című művéből, műsort ad a Lóczy gimnázium diákszínpada, és bemutatják A helység kalapácsát, amely Petőfi humora és Besenczi Árpád groteszk játéka révén a vérbeli vásári komédiák miliőjét idézi meg.

Sajátos reformkori séta indul Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával, majd magyar agykutatók ültetnek fát a Nobel-díjasok ligetében és tartanak a laikusok számára is érthető, érdekességekkel szolgáló előadást az agyról. Itt lesz Somogyi Péter, Freund Tamás, és Buzsáki György, akik közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat (Brain Prize), amelyet az agykutatók Nobel-díjának tartanak világszerte. Ehhez kapcsolódóan a füredi szerkesztésű folyóirat, a Tempevölgy külön irodalmi kötetet adott ki az agyról.

A fesztivál zárásaként május 20-án este egy igazi húzónév, a magyar népzene jelenleg kétségkívül egyik legnépszerűbb és legelismertebb formációja a Csík zenekar ad koncertet. A népzenét újraértelmező zenekar ismét bizonyíthatja, hogy a kihagyhatatlan Most múlik pontosan mellett számos gyönyörű dalt szólaltatnak meg. Beszélgetés Csík Jánossal itt. (Videó a képre kattintva.)

balatonfured.hu
Fotó: Pető Piroska

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart