Oldal kiválasztása

Pünkösdi Fesztivál

Szerző: | 2013-05-09.

Csík zenekar, Ferenczi György, színházi előadások – színvonalas, sokrétű programokkal, május 17-én kezdődik a Pünkösdi Tavaszi Fesztivál. Újra megelevenedik a reformkori városrész, lesz irodalom, gyerek programok, némi agykutatás és rendhagyó séta. Ismét egy hosszú hétvége.

 

A május 17. – 20. között zajló fesztivál színes, több műfajt felvonultató rendezvénysorozatot kínál. A rendkívüli hóhelyzet miatt márciusban elmaradt Tavaszi Fesztivál programjait most rendezik meg. RÉSZLETES PROGRAM

Petőfi Sándor versei dübörögnek majd megalkuvást nem ismerő hangon. Blues, népzene, vers-interpretálás, humor és szívből jövő muzsika. Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros a Rackajam formációval lép színpadra.
– Kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Velem sem történt ez másként – vallja Ferenczi, akit már húsz évvel ezelőtt a trossingeni szájharmonika világbajnokságon a világ legjobb szájharmonika-játékosának választottak. Beszélgetés Ferenczi Györggyel itt. (Képre kattintva videó.)

Irodalom, színházi előadások valamint sajátos reformkori séta is várja majd az érdeklődőket. A Kisfaludy Színház előadásai minden napra kínálnak egy-egy családi programot. Pörköltészet címmel a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzát tartanak a Vitorlás étteremben. Arany János és Petőfi művei fölött hosszúlépések kíséretében készül a finom menü. Lesz előadás a gyerekeknek, különleges színpadi játék Arany János: A nagyidai cigányok című művéből, műsort ad a Lóczy gimnázium diákszínpada, és bemutatják A helység kalapácsát, amely Petőfi humora és Besenczi Árpád groteszk játéka révén a vérbeli vásári komédiák miliőjét idézi meg.

Sajátos reformkori séta indul Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával, majd magyar agykutatók ültetnek fát a Nobel-díjasok ligetében és tartanak a laikusok számára is érthető, érdekességekkel szolgáló előadást az agyról. Itt lesz Somogyi Péter, Freund Tamás, és Buzsáki György, akik közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat (Brain Prize), amelyet az agykutatók Nobel-díjának tartanak világszerte. Ehhez kapcsolódóan a füredi szerkesztésű folyóirat, a Tempevölgy külön irodalmi kötetet adott ki az agyról.

A fesztivál zárásaként május 20-án este egy igazi húzónév, a magyar népzene jelenleg kétségkívül egyik legnépszerűbb és legelismertebb formációja a Csík zenekar ad koncertet. A népzenét újraértelmező zenekar ismét bizonyíthatja, hogy a kihagyhatatlan Most múlik pontosan mellett számos gyönyörű dalt szólaltatnak meg. Beszélgetés Csík Jánossal itt. (Videó a képre kattintva.)

balatonfured.hu
Fotó: Pető Piroska

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004