Oldal kiválasztása

Örömzenélünk, ez minden

Szerző: | 2013-05-10.

Huszonöt éves az autentikus népzenétől induló, a különböző feldolgozások révén viszont az ország egyik legnépszerűbb formációjává előlépő Csík zenekar. Egyszerűen jó zenélni, ez éltet minket – válaszolta kérdésünkre a Füredi Tavaszi Fesztiválon fellépő együttes alapítója, Csík János.

 

Csík János 2002-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, amely csaknem kettétörte a Csík zenekar karrierjét. Közel másfél évig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán képes lesz-e még zenélni. Szinte újra kellett tanulnia a hegedülést és újra életre kellett keltenie a zenekart. Csík Jánossal még márciusban, a rendkívüli hóhelyzet miatt elmaradt koncertjük előtt beszélgettünk.

„A zenésztársaim szeretete, embersége indította újra a zenekart, innen eredeztethetők a mostani sikereink. Már gyerekkoromban néptáncos voltam, minden családi rendezvényen népdalokat énekelt a rokonság, innen az eredet. De ez nem azt jelenti, hogy kimaradtam volna a körülöttem zajló világból, szívesen hallgattam úgynevezett könnyű zenét is. A kezdetektől fogva az örömzenélés volt a célunk, és ez máig megmaradt, mert egyszerűen jó zenélni.”

„Néha előfordul, hogy a koncerten a kezdés előtti pillanatban még csak én tudom, mi lesz a következő szám, mert fejben folyamatosan szerkesztem a műsorunkat. Mindig figyelem a közönség reakcióját, figyelem a hangulatok alakulását. Az biztos, hogy a füredi koncert egyfajta összegzés lesz, hiszen 25 éves a zenekar és sok olyan történetünk van, amit érdemes elzenélni. Lesznek régi szép dallamok, lesz tehát népzene és lesznek feldolgozások is. Igyekszünk minden igénynek megfelelni, jókedvű estére készülünk, az a lényeg, hogy senki se csalódjon, mert a zenének örömöt, energiát kell adnia.”

„Még 2001-ben történt, hogy egy koncerten eljátszottunk egy autentikus erdélyi, mezőségi dallamot, úgy, ahogy a régi öregek, majd ugyanazt szving ritmusban egy jazz zenekarral kiegészülve. Régi elképzelésem volt ez. A dal egyébként A kor falára című lemezünkön meg is jelent. Ez volt az első ilyesfajta próbálkozásunk, hegedűsünk Szabó Attila el is vitte a feldolgozásunkat barátjának, Lovasi Andrásnak, aki rögvest felvette a Kispál és a borz aktuális műsorába a nótát. Innen indult minden. Eleinte nagy volt az izgalom, nagy volt bennem a félelem, miként fogadja majd ezt a közönség. Azóta sok közös produkciónk volt különböző előadókkal, mindegyik alapja a kölcsönös tisztelet, és az, hogy szeretjük egymás zenéjét.”

„Az igazi, eredeti szándék az volt, hogy a magyar népzene letisztult dallamait és az általa közölt gyönyörű szóképekbe foglalt mondanivalót megszólaltassuk. Ma már viszont a feldolgozások nélkül nem léteznénk, talán még koncertjeink sem lennének, ezt el kellett fogadnunk. A feldolgozások révén azonban sok emberhez jut el a népzene, ami azért fontos, mert a szerelemről, a halálról, a lemondásról, az örömről, vagyis az életről nagyon letisztultan szólnak ezek a dallamok. Izgalmas, ahogy az akusztikus hangszereken, a hegedűn megszólal, mondjuk a blues vagyis az amerikai népzene és aztán a mi népzenénk. Gyönyörűen összeolvadnak egymással. Szeretünk zenélni, ez minden.”

A Csík zenekar május 20-án, hétfőn, este hét órakor ad koncertet az Anna Grand Hotelben.

Jegyelővétel a koncertre itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004