Oldal kiválasztása

Beletúrnak az agyba

Szerző: | 2013-05-16.

A világ élvonalába tartozó magyar agykutatók részvételével rendeznek előadást a Füredi Tavaszi Fesztiválon. A csontfalak közt valami történik címmel bemutatják a Tempevölgy új kötetét is, amelyben a magyar irodalom egy sor klasszikusa, Ady, Krúdy, Kosztolányi és Petőfi olvasható együtt.

 

Az Agykutatás Hete során társszervezetek és önkéntesek hada fog ös­sze, hogy világszerte együtt ünnepelhesse minden korosztály az agykutatást. A rendezvények sokféleségének csak a szervezők fantáziája szabhat határt, kutató-laboratóriumokban szer­vezett nyílt-napoktól kezdve, az agyról szóló kiállításokon, előadásokon keresztül számos rendezvényt szerveznek. Balatonfüred egyik közismert jelzője, sok min­den más mellett, „a gyógyítás városa.” A szívgyógyászat, a rehabilitáció mellett évente több nagysza­bású, nemzetközi orvosi konferencia is zajlik a városban. Nem szólva a Balaton parti sé­tányról, amelyen az emlékfák alatti táblákon kiváló, olykor Nobel-díjas orvosok neve is fel­tűnik. Nem véletlen hát, hogy Balatonfüred részt vesz ebben a programban – írja a könyv ajánlójában Cserép László, a már öt éve megjele­nő, füredi kiadású folyóirat szerkesztőségi titkára.

A Tempevölgy könyvsorozatában megjelenő, Praznovszky Mihály szerkesztette kötetben a magyar irodalom jeleseitől olvasható összeállítás, olyan művek illetve műrészletek, amelyekben a titokzatos emberi agy s an­nak jelenségei valamiképp megjelennek.

A könyvben természetesen helyet kapott néhány szemelvény Karinthy Frigyes klasszikus regényéből, az Utazás a koponyám körül című műből, de olvasható többiek között még Jókai Mór, Krúdy Gyula, Déry Tibor írása illetve a kortárs szerzők mellett Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Juhász Gyula, Ady Endre vagy épp Kosztolányi Dezső egy-egy verse is.

A könyvben interjúk is olvashatók a füredi programon résztvevő agykutatókkal, Somogyi Péterrel és Freund Tamással, akik Buzsáki Györggyel közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat (Brain Prize), amelyet az agykutatók Nobel-díjának tartanak világszerte. (A könyv teljes anyag alább csatolva.)

A könyv bemutatója illetve az agykutatókkal való beszélgetés május 19-én, vasárnap, délután négy órakor lesz a Vaszary Villában. Előtte délután 3 órakor a Nobel-díjasok ligetében emlékfa ültetést rendeznek a magyar agykutatás tiszteletére.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart