Oldal kiválasztása

Beletúrnak az agyba

Szerző: | 2013-05-16.

A világ élvonalába tartozó magyar agykutatók részvételével rendeznek előadást a Füredi Tavaszi Fesztiválon. A csontfalak közt valami történik címmel bemutatják a Tempevölgy új kötetét is, amelyben a magyar irodalom egy sor klasszikusa, Ady, Krúdy, Kosztolányi és Petőfi olvasható együtt.

 

Az Agykutatás Hete során társszervezetek és önkéntesek hada fog ös­sze, hogy világszerte együtt ünnepelhesse minden korosztály az agykutatást. A rendezvények sokféleségének csak a szervezők fantáziája szabhat határt, kutató-laboratóriumokban szer­vezett nyílt-napoktól kezdve, az agyról szóló kiállításokon, előadásokon keresztül számos rendezvényt szerveznek. Balatonfüred egyik közismert jelzője, sok min­den más mellett, „a gyógyítás városa.” A szívgyógyászat, a rehabilitáció mellett évente több nagysza­bású, nemzetközi orvosi konferencia is zajlik a városban. Nem szólva a Balaton parti sé­tányról, amelyen az emlékfák alatti táblákon kiváló, olykor Nobel-díjas orvosok neve is fel­tűnik. Nem véletlen hát, hogy Balatonfüred részt vesz ebben a programban – írja a könyv ajánlójában Cserép László, a már öt éve megjele­nő, füredi kiadású folyóirat szerkesztőségi titkára.

A Tempevölgy könyvsorozatában megjelenő, Praznovszky Mihály szerkesztette kötetben a magyar irodalom jeleseitől olvasható összeállítás, olyan művek illetve műrészletek, amelyekben a titokzatos emberi agy s an­nak jelenségei valamiképp megjelennek.

A könyvben természetesen helyet kapott néhány szemelvény Karinthy Frigyes klasszikus regényéből, az Utazás a koponyám körül című műből, de olvasható többiek között még Jókai Mór, Krúdy Gyula, Déry Tibor írása illetve a kortárs szerzők mellett Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Juhász Gyula, Ady Endre vagy épp Kosztolányi Dezső egy-egy verse is.

A könyvben interjúk is olvashatók a füredi programon résztvevő agykutatókkal, Somogyi Péterrel és Freund Tamással, akik Buzsáki Györggyel közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat (Brain Prize), amelyet az agykutatók Nobel-díjának tartanak világszerte. (A könyv teljes anyag alább csatolva.)

A könyv bemutatója illetve az agykutatókkal való beszélgetés május 19-én, vasárnap, délután négy órakor lesz a Vaszary Villában. Előtte délután 3 órakor a Nobel-díjasok ligetében emlékfa ültetést rendeznek a magyar agykutatás tiszteletére.

balatonfured.hu

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004