Oldal kiválasztása

Megújul a város kapuja

Szerző: | 2013-05-16.

Modernizáljuk a busz-, és a vasútállomást, korszerűsödik az utasellátás, új parkolókat létesítünk, városépítészeti szempontból ez egy nagyon jelentős fejlesztés, hiszen Füred egyik legfontosabb kapuja újul meg – mondta Bóka István polgármester a januárra elkészülő beruházás sajtótájékoztatóján.

 

– Akik busszal vagy vonattal érkeznek a városba, azok itt szembesülnek először Füreddel, itt szerzik az első benyomásaikat, ezért nagyon fontos, hogy kulturált, modern, minőségi szolgáltatást nyújtó környezetet teremtsünk. Nehéz volt a különböző feltételeket összehangolni, egy hosszú egyeztetés végén vagyunk, de már elkezdődtek a munkálatok, reményeink szerint jövő januárra elkészül a teljes beruházás – fogalmazott Bóka István az önkormányzati hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

– Ilyen jelentős közösségi közlekedés fejlesztés a Balaton északi partján évtizedek óta nem történt, arra sem volt példa, hogy a közlekedési vállalatok egymással összefogva valósítsanak meg beruházást, mindez a füredi önkormányzat érdeme. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az utasok kiszolgálását, a közlekedést a lehető legkisebb mértékben zavarják majd a munkálatok – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Mile Károly a Máv Zrt. hálózat fejlesztési vezetője, aki hozzátette: a Balaton régióban egyre több olyan vonat közlekedik majd, amelyek már a kerékpárok szállítására is alkalmasak.

A város kapujának is nevezett elhanyagolt állapotú busz-, és vasútállomás felújítását az önkormányzat a MÁV-val, a MÁV Start Zrt-vel és a Balaton Volánnal, az Európai Unió támogatása mellett közös finanszírozásban valósítja meg. A fejlesztés 547 millió forintba kerül. Ehhez közel 400 milliós támogatást adott pályázati úton az Unió, az önkormányzat 30 millió forint önrészt vállalt, 120 milliót pedig a Balaton Volán Zrt., a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. konzorciumi együttműködése biztosítja.

Teljesen átalakítják az állomás szerkezetét valamint modernizálják a működését, a szolgáltatások is bővülnek, új vendéglátóhelyek épülnek. Új fedett peron és átjáró készül, a jelenlegi autóbusz indulóállások a vasútállomástól nyugatra kapnak helyet, a buszparkolókkal együtt. Közös helyiségben lehet majd megváltani a vonat-, illetve a buszjegyeket, egységes, a korábbinál átláthatóbb utas tájékoztató rendszert alakítanak ki, megújulnak a forgalmi irodák, a kiszolgáló helyiségek. Az épületek homlokzatát is átalakítják, a város arculatához illeszkedő központot létesítenek itt.

A helyi járatok a megszokott helyre érkeznek és a megszokott helyről indulnak majd. A taxisoknak sem kell új helyet keresniük, a környezet azonban itt is megszépül a díszburkolatnak köszönhetően.
A Castricum tér is átalakul, sétányt építenek, újra burkolják a tereket és járdákat, új, 50 férőhelyes P+R parkoló létesül a vasútállomás északi oldalán a síneken túl, ahol gyalogos összeköttetés is kiépül az aluljáróhoz. A jelenleg lehangoló állapotú vendéglátóhelyeket lebontják helyükre a Bázis-Invest kft. éttermet, kávézót épít.

Az állomáson a munkálatok alatt sem áll le a közlekedés, kisebb-nagyobb fennakadásokra azonban számítani kell majd. Az épületek modernizálása és a tér átalakítása várhatóan jövő év januárra készül el.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004