Oldal kiválasztása

Tájélmények

Szerző: | 2013-05-24.

Izzó vörösek, ragyogó sárgák, játékos kékek és melankolikus barnák. Lendületes gesztusok, meditáció, a fények és árnyak játéka a vízen. Újrafogalmazott és megjelenített természet. Gaál Ágnes legújabb festményeiből nyílt Tükröződések címmel kiállítás a Kisfaludy Galériában.

 

Gaál Ágnes képeinek fő mondanivalója a tiszteletadás a természet előtt. Inspirációt a természetből nyer. Valósággal szívja magába a tájélményeket. Számára a természet az örök téma, a Nagy Motívum. Számára a művészet nem pusztán leképezés, hanem átalakítás, nem csupán másolás, hanem formateremtés. Bátran nyúl anyagokhoz, festékekhez, technikákhoz.
Gaál Ágnes az utóbbi időben visszatért a festészethez. A korábban visszafogott, érzékeny színvilágot izzó vörösek, ragyogó sárgák, melankolikus barnák, játékos kékek és huncut zöldek váltják föl. Lendületes gesztusok teszik közszemlére a művész legbelsőbb érzéseit. Nála a szín téralkotó és hangulatteremtő tulajdonságokkal rendelkezik. A festés meditációs cselekedetté válik, mely a művész vizuális és lelki élményeiből táplálkozik. Nem a közvetlen benyomásait, hanem annak elméjében létrejött változatát örökíti meg. Fény és szín által éltetett derűs, optimista festészet az övé. Ezek a festmények líraiak. Mindegyik egy-egy strófa abban a végtelenített költeményben, mely tiszteletadás a természet előtt. A mostani képei nem a hasonlóság miatt vonzóak, hanem a forma és szín teremtette harmónia okán. Ezek a művek a gondolkodásra hatnak, hangulatokat, érzéseket, élményeket közvetítenek a festészet nyelvén – mondta a tárlatmegnyitón Kállói Judit művészettörténész. ( A teljes szöveg alább csatolva.)

A kiállítás megnyitóján készült videó itt.

Gaál Ágnes gyermekkora óta rajzol és fest. Veszprémben tanult rajzolni Vágfalvi Ottó irányítása alatt. A Pécsi Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán diplomázott. Folyamatosan képezte magát: 1992-ben népművészet-kézműves szakoktatói diplomát szerzett, 1993-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakát végezte el. 1978 óta él Balatonfüreden. 34 évig tanított ai Radnóti Miklós Általános Iskolában. Ffestményei Magyarország, Ausztria, Németország, Franciaország köz- és magángyűjteményeiben egyaránt megtalálhatók.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004